Lofoten

Verliefd op de Lofoten eilanden

Ondanks het feit dat een vakantie naar het buitenland nu heel ver weg lijkt, willen wij je juist nu graag blijven inspireren en verhalen delen. Dromen over mooie bestemmingen kan immers altijd. Ook wanneer het boeken en het reizen zelf even moet worden uitgesteld. Geniet alvast even thuis van deze reisinspiratie voor na de crisis.

Voorbij de grens van de magische poolcirkel, omringd door de woeste Noorse zee, liggen de Lofoten eilanden. Doordat een warme golfstroom de eilanden passeert is het klimaat er warmer dan je zo noordelijk zou verwachten. Het zorgt voor unieke landschappen met ruige fjorden, hoge bergen en verstopte vissersdorpjes. Bezoek deze bijzondere bestemming en wordt vliegensvlug verliefd op de Lofoten. 

Micro-klimaat

Doordat de Lofoten binnen de poolcirkel liggen kan het weer er onstuimig zijn. Het kan er misten en stormen, maar ook verrassend warm zijn. Dat komt doordat er een warme golfstroom langs de eilanden gaat. Dit zorgt voor bijzondere omstandigheden waar trekvogels, papegaaiduikers, orka’s en blauwe vinvissen maar al te graag gebruik van maken. Ook vind je op de eilanden prachtige stranden met kraakhelder water, die geliefd zijn bij surfers over de hele wereld. 

Lofoten

Duurzaam toerisme

Een mooie bestemming moet natuurlijk mooi blijven. Daarom zet de lokale bevolking zich in om samen met de Noorse overheid de Lofoten eilanden zo goed mogelijk te behouden. Gemeenten werken samen met de reisindustrie om ervoor te zorgen dat de negatieve impact van toerisme zoveel mogelijk beperkt wordt en cultuur en natuur worden behouden. Door alle goede duurzame initiatieven komen de Lofoten nu in aanmerking voor het ‘Sustainable Destination’ keurmerk.

Ruige geschiedenis

Al in tijden van de Vikingen kwam men erachter dat de Lofoten over de ideale omstandigheden beschikken voor visserij. De warme golfstroom brengt grote scholen vis langs de eilanden en zodoende zijn er verschillende authentieke vissersdorpen op het eiland te vinden. Zo ook het dorp met de kortste naam ter wereld, Å, dat nu grotendeels dienst doet als historisch museum.  Daar kun je een traditionele Rorbu (vissershut) bezoeken en zien hoe stokvis wordt gemaakt. De unieke landschappen, de bijzondere luchten en het Noorderlicht hebben door de jaren heen ook veel kunstenaars naar de regio getrokken. Liefhebbers kunnen talloze kunstgalerieën en exposities bezoeken. 

Lofoten

Ontdek de Lofoten vanaf het water

De beste manier om deze bijzondere eilandengroep te ontdekken is zonder twijfel vanaf het water. Dan ervaar je de omgeving net zoals de Vikingen en vissers van eeuwen geleden. Geniet van vergezichten, fjorden en rotsformaties. Van de karakteristieke rode houten huizen en de schapen op het land. All Ways biedt onvergetelijke bootreizen aan die niet alleen langs de Lofoten voeren, maar ook aanmeren op Spitsbergen en via de Zuidwestelijke kust van Noorwegen terugvaren naar de Lage Landen. Aan boord en aan land worden interessante sprekers uitgenodigd die deelnemers vertellen over de historie en biodiversiteit van Noorwegen. Door de kleine schaal en gemoedelijke sfeer aan boord voelt de reis als een echte expeditie. 

Over All Ways Cruises

Het van oorsprong Belgische bedrijf biedt culturele cruise reizen aan in de Belgische en Nederlandse markt. Het concept van All Ways onderscheidt zich van anderen door de kleinere schaal en persoonlijke benadering. De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig, het entertainment aan boord is van hoge kwaliteit en bestaat naast artiesten ook uit professionele sprekers en experts die gasten inspireren met informatie over de bestemming. De gastvrijheid en ervaring van de crew maakt dat iedereen zich snel thuis voelt aan boord van een All Ways Cruise, en maakt de reis minstens net zo indrukwekkend als de bestemming.

Meer travel artikelen? Check onze uitgebreide Lifestyle NWS travelrubriek!
Wil jij op de hoogte blijven van al het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!