finland

Al het moois dat Finland te bieden heeft

Vanaf 13 juli mogen veel inwoners uit Europa – waaronder Nederlanders en Belgen – weer op vakantie naar Finland.  Het aantal coronabesmettingen in Finland is zeer laag, voorwaarde om op de groen lijst te komen is dat er de afgelopen 2 weken per 100.000 inwoners niet meer dan 8 personen besmet zijn geraakt. Uiteraard gelden in Finland ook hygiëne- en coronaprotocollen waaronder voldoende afstand houden en handen wassen.

Buiten, in openbare ruimten en in het openbaar vervoer is het dragen van mondkapjes niet verplicht. Op luchthavens in Finland wordt wel sterk aanbevolen om mondkapjes te dragen. Restaurants, bars en cafés mogen tot 02.00 uur open blijven en tot 01.00 uur alcohol serveren. Alle gasten moeten aan een tafel zitten die op gepaste afstand geplaatst zijn. Attracties en toeristische bezienswaardigheden zijn sinds 1 juni weer geopend. Contactloos betalen is overal de norm. Meer informatie over actuele reisadviezen voor reizigers vind je hier.

Overnachten tussen bomen

finland

finland

Als er een land in Europa is waar frisse lucht rijkelijk aanwezig is, is het Finland. Er wonen ruim 5,5 miljoen mensen op een oppervlakte dat 10 maal zo groot als Nederland is en 75% van het landoppervlakte is bos. Een ideale plek om ongestoord vakantie te vieren, is een van de 40 nationale parken die het land telt. Het grootste – en meest noordelijke – nationale park is het Lemmenjoki national park waar de een klein deel van de inheemse Sami bevolking woont. Gratis overnachten kan in een zogeheten Saavu, een houten hutje met wat slaapbanken waarvan de voorzijde open is. Wil je zwevend tussen de bomen overnachten, dit kan onder meer in het Nuuksio National park in Espoo.

Fietsen langs eilanden

finland

Fietsen of wandelen en vrijwel niemand tegenkomen… vrij gebruikelijk in de weidse uitgestrektheid van dit land. Voor wie het eiland gevoel wil ervaren, is de archipelago trail nabij Turku een aanrader. Het archipel bestaat uit duizenden eilandjes en de 250km langer trail gaat over de grootste eilandjes waaronder Pargas, Nagu en Houtskär en Iniö. Het merendeel van de veerdiensten is gratis.

Alleen op de wereld

finland

Voor een alleen op de wereld ervaring boek je een mökki – in Finland een begrip, het is het Finse woord voor een houten vakantiehuisje, heel vaak met sauna en open haard en vrijwel altijd gelegen in een bos of aan een van de 188.000 meren die Finland rijk is dus ook ideaal voor wie van zwemmen, vissen, kajakken of kanoën houdt. Er zijn er ongeveer 500.000 variërend van 2 personen tot wel 10 personen of meer. Boek je een mökki aan het meer van Samaai – het grootste meer in Finland – dan heb je kans op een bijzondere ervaring: het spotten van een Samaairob die op een rots ligt te zonenbaden. Deze robbensoort heeft zich aangepast aan het zoetwater en komt allen hier voor.

Bessen en paddenstoelen plukken

finland

Zeer populair bij Finnen is het plukken van bessen en paddenstoelen in de bossen. Goede periode is tussen eind augustus en eind oktober. Overal in het land kan men excursies boeken en onder begeleiding van een gids op zoek gaan naar eetbare bessen en paddenstoelen, waaronder bosbessen, bergbraambessen, frambozen, chanterellen en andere wilde paddenstoelen.

Images: Baltus Communications/Visit Finland
Meer travel artikelen? Check onze uitgebreide Lifestyle NWS travelrubriek!
Wil jij op de hoogte blijven van al het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!