Verbeter je zelfvertrouwen in 3 stappen

De mate van zelfvertrouwen wisselt bij iedereen, voortdurend. Bij de een komen de wisselingen veel vaker voor en zijn ze heftiger dan bij de ander. Heb je er te weinig van, dan word je onzeker, hierdoor stagneer je en kom je minder goed uit de verf. Teveel maakt je overmoedig. Veel mensen zijn relatief onzeker over hun eigen kunnen. Gelukkig kun je hier iets aan doen. Communicatie-expert Roeland Schweitzer geeft advies.

Test je zelfvertrouwen

We beginnen met een kleine test. Turf hoe vaak je ‘ja’ of ‘nee’ antwoordt. Slappe antwoorden als ‘hangt ervan af’ zijn niet toegestaan. Daarna volgen drie werk- en denkrichtingen.

  1. Als je een afwijzing krijgt, denk je dan al snel dat het aan jou ligt?
  2. Als je tekortschiet, hoe lang heb je daar dan last van? Een hele dag of zelfs langer?
  3. Heb je regelmatig het gevoel dat je nog niet helemaal uit de verf komt?
  4. Moet je eerst nog allerlei diploma’s halen en opleidingen volgen voordat je voldoende gekwalificeerd bent om te slagen?
  5. Je weet wat je kunt, maar je concentreert je toch op het verbeteren van je zwakke kanten?
  6. Heb je vaak bevestiging van anderen nodig, ook in de vorm van geld en macht?
  7. Is de mening van ouders en relaties zo belangrijk voor je, dat je gaat twijfelen aan jezelf als ze het niet met je eens zijn?
  8. Ken je vaak een gevoel van verwarring over wat nu eigenlijk de bedoeling is?
  9. Verander je je visie regelmatig omdat anderen het niet met je eens zijn?
  10. Als je de balans opmaakt, praat je dan vaker negatief over jezelf dan positief?

Als je vaker dan vijf keer ‘ja’ hebt geantwoord, dan heeft het zin om aan een positiever zelfbeeld te werken. Drie denkrichtingen.

1. Betrek het niet meteen op jezelf

Na een week zonder werk of nieuwe opdrachten begint in mijn hoofd alweer het riedeltje dat ik te dom, te oud, te duur en te gek ben. Maar dat is onzin. Ik ben goed in mijn vak, ervaren, hanteer gemiddelde prijzen en heb een duidelijke toegevoegde waarde. Ik wil geen klanten die als belangrijkste criterium goedkoop hanteren. Het gaat om kwaliteit! Afwijzingen kunnen aan duizend andere dingen liggen dan aan mij. Ik doe mijn best en dat is het. Harder werken is geen oplossing. Met meer plezier werken, dat werkt wel. Daar word ik zelfverzekerder van dan van te hard werken tegen gestrest en oververmoeid aan. Toch doen veel mensen dit.

2. Leer positief denken

Ellende genoeg in de wereld, het vliegt mij regelmatig aan. Dan ga ik somberen. Helpt dat? Nee geen millimeter. Pas als ik weer schoonheid kan zien, komt er weer licht. Positief denken maakt je creatiever, innovatiever en communicatiever. Dat is nogal wat. Maar hoe doe je dat nu? Kleine stappen. Zelfs even concentreren op de woorden ‘positief denken’ helpt al een beetje. Meditatie, yoga, sporten en jezelf bescheiden doelen stellen, dat helpt ook. Een bloemetje op je werkplek helpt ook. Kleine stappen die je iedere dag kunt maken. Keuken opgeruimd, bureau opgeruimd, de dag begonnen met dweilen, wc’s schoonmaken, administratie, al een paar pijnpuntjes weggewerkt, een sigaret minder gerookt vandaag. En gewoon heel simpel, vriendelijk lachen naar je spiegelbeeld en naar de wereld, dan lacht de wereld terug. Nog iets dat bewezen extreem goed helpt: zingen.

3. Zorg dat je jouw talent in kunt zetten

Wat is jouw unieke talent? Het is cruciaal dat je dat weet. Dit ontdek je door het anderen te vragen, want zelf zie je het vaak niet. Jouw bijzondere talent is voor jezelf vaak heel normaal, je doet het immers bijna onopgemerkt en moeiteloos. Als je jouw talent in kunt zetten, dan geeft je dat energie. Andersom: als je jouw unieke talenten niet of onvoldoende kunt inzetten, dan kost dat energie. Als je energie van iets krijgt, dan ga je erin geloven. Als je energie van je eigen daden krijgt, dan ga je in jezelf geloven. Jij moet de stappen zetten en iedere wereldreis begint met een eerste stap. Ook een sigaret minder, of een kwartier meer bewegen is een eerste stap. Zo kun je je zelfvertrouwen stap voor stap ontwikkelen van (te) laag naar jij als regisseur van je eigen gelukkige leven.

Tekst: Roeland Schweitzer
Meer carrière-artikelen lezen? Check onze uitgebreide Lifestyle NWS carrièrerubriek!
Wil jij op de hoogte blijven van al het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!