liegen

Zo herken je wanneer iemand aan het liegen is

Mensen liegen eigenlijk de hele dag door, de een kan dat alleen een beetje beter camoufleren dan de ander. Weet jij hoe je kunt herkennen wanneer iemand tegen je liegt? Er zijn namelijk genoeg signalen te herkennen, de een wat subtieler dan de ander. Wij hebben een aantal van deze te herkennen signalen voor je op een rij gezet zodat jij voortaan iedere leugen bent voorbereid…

  • Wanneer mensen liegen kijken ze je meestal niet direct aan, ze proberen jouw ogen in alle macht te ontwijken door bijvoorbeeld naar de grond te staren of langs je heen te kijken.
  • Een wedervraag stellen om tijd te rekken waarin een goed maar onwaar antwoord gegeven kan worden, is ook een duidelijk signaal.
  • Let op de lichaamstaal! Mensen die liegen hebben vaak zenuwachtige trekjes, proberen je te ontwijken of gaan met gevouwen armen voor je staan om een soort afstand te creëren.
  • Mensen die een leugen vertellen, voegen hier vaak ongevraagd en onnodig veel informatie aan toe om het antwoord zo geloofwaardig mogelijk over te laten komen. Daarnaast verzanden ze vaak in details, hiermee maken ze het zichzelf echter alleen maar lastiger.
  • Het kan ook zo zijn dat de persoon direct heftig en stellig in de verdediging schiet, andere namen erbij haalt of zelfs erg boos wordt. Alles om de aandacht van de persoon zelf af te leiden.
  • Let op de beweging van de ogen. Uit onderzoek is gebleken dat wanneer mensen nadenken en zich daadwerkelijk iets willen herinneren ze als reflex naar boven kijken. Wanneer iemand een antwoord ter plekke moet verzinnen is het eerste reflex vaak meerdere keren met de ogen knipperen of in de ogen wrijven.
  • Stotteren, niet meer goed uit de woorden komen, zweten of ineens heel rood worden zijn eveneens aanwijzingen.
  • Vraag aan de betreffende persoon of ze het verhaal nogmaals willen herhalen als je twijfelt. Doordat mensen die liegen geneigd zijn om erg in details te treden zullen ze nooit een tweede keer precies hetzelfde vertellen simpelweg omdat ze niet meer precies weten wat ze in het eerste verhaal vertelden.

Goodluck…
Xoxo
Team Lifestyle NWS