De kracht van lichaamstaal: 5 belangrijke tips

Lichaamstaal zegt zoveel meer over een persoon dan de woorden die worden uitgesproken. Daarom is het tijdens een gesprek ontzettend belangrijk om te letten op de lichaamstaal van je gesprekspartner. Aan de andere kant kun je met je houding en lichaamstaal je eigen woorden extra kracht en power meegeven. Zeker de moeite waard dus om je hier eens in te verdiepen. Wij hebben je alvast wat werk uit handen genomen en een aantal belangrijke tips over lichaamstaal voor je op een rij gezet.

Neem je ruimte

Ga goed rechtop staan wanneer je praat en ontspan je armen, zo kom je al zelfverzekerd en powerfull over zonder dat je iets zegt. Ingezakt en met je armen over elkaar geslagen staan, geeft je een onzekere en defensieve uitstraling.

Houd je vocale toon laag

Het is nou eenmaal zo: mensen met een lage vocale toon komen kundiger en competenter over. Het is overigens zeker niet de bedoeling dat je een gemaakte lage stem opzet. Praat op een voor jou zo laag mogelijke toon, houd het natuurlijk en blijf rustig praten. Rustig tegen iemand praten heeft veel meer impact dan gestrest en gehaast iemand te woord staan.

Beter goed gejat dan slecht bedacht

Ken jij iemand om je heen waarvan jij vindt dat hij of zij non-verbaal krachtig en kundig overkomt? Dan is het zeker niet verkeerd om goed naar deze persoon te kijken en wat van hem of haar toe te passen wanneer je zelf een gesprek aangaat. Oefen eens voor de spiegel! Klinkt gek maar werkt zeker. Het overnemen van bepaalde non-verbale trekjes van je gespreksparter tijdens het gesprek (benen over elkaar of bijvoorbeeld naar iemand toe leunen) geeft aan dat je op hetzelfde  ‘level’ zit en geeft je gesprekspartner een gevoel van comfort.

Pas de ‘sticky eyes’ truc toe

Kijk iemand goed aan wanneer je tegen hem of haar praat. Een indringende blik staalt kracht uit en geeft de persoon waarmee je praat het gevoel dat je hem of haar je volledige aandacht geeft. Afwezig naar andere kanten kijken terwijl je met iemand praat geeft een onzekere en ongeïnteresseerde indruk. Laat de ogen van je gesprekspartner pas los wanner het gesprek afgelopen is.

Strike a power pose

Hoe belachelijk deze laatste tip ook klinkt, het werkt. Ga vlak voor je gesprek even voor een spiegel staan en oefen een aantal power poses. Als jij je zelfverzekerd voelt en het idee hebt dat je de hele wereld aankunt, straal je dit ook uit naar degene waarmee je een gesprek voert.

 

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!