Restaurant 273

Topchef Tommy den Hartog opent Restaurant 273 in Utrecht

Topchef Tommy den Hartog heeft op 16 juni 2021 zijn eigen restaurant 273 in Utrecht geopend. Het restaurant is gevestigd aan de Oudegracht op nummer 273 en ontleent de naam aan het huisnummer. Het is het eerste eigen restaurant van de Utrechter, die eerder chef was bij de Amsterdamse toprestaurants Moon en Johannes. Restaurant 273 onderscheidt zich door de creatieve keuken met internationale invloeden en door de bijzondere toepassingen van koper in het interieur. 

Samen met collega’s Utrecht weer culinair op de kaart zetten

Tommy den Hartog: “Ik wilde heel graag in Utrecht een restaurant beginnen. Het is mijn geboortestad en ik heb er veel vrienden en familie. Daarnaast liggen er op gastronomisch gebied in het hogere segment kansen. Samen met mijn Utrechtse collega’s wil ik Utrecht weer culinair op de kaart zetten.” Den Hartog zette eerder als chef restaurants Moon en Johannes in Amsterdam op. Daarvoor was hij onder meer sous-chef onder Dennis Kuipers bij sterrenrestaurant Vinkeles in Amsterdam. In het 120 m2 grote restaurant kunnen maximaal 48 gasten genieten.

Koperen bar met wit marmeren blaf en ingebouwde wijnkoelers

273 is een toegankelijk restaurant met een ongedwongen sfeer waar iedereen zich op zijn gemak kan voelen. Het interieur is door de 32-jarige chef en zijn partner Gyöngyi Peijnenburg ontworpen. Een van de eyecatchers is de koperen bar met een wit marmeren blad en ingebouwde wijnkoelers. Tommy den Hartog: “De kleur van koper is de rode draad door het interieur en is tevens verwerkt in het logo. Het komt ook terug op de lange muur in het restaurant, waar koperkleurige, gespaande pasta is gebruikt. Daar overheen is heel grof gestukt, waardoor het lijkt alsof de muur niet helemaal af is. Dit ruwe contrasteert mooi met de zachte groene stof van de banken en stoelen en met het tafellinnen.”

Achter in de zaak bij de open keuken zijn twee mogelijkheden voor high dining, waarvan de chef’s table met wit marmeren tafelblad er een is. Beide zijn afzonderlijk opgenomen in het reserveringssysteem, zodat specifiek voor high of low dining gereserveerd kan worden. 

De klassieke franse keuken als basis

De keuken van 273 heeft de klassieke Franse keuken als basis, aangevuld met internationale smaken en moderne kooktechnieken. Tommy den Hartog: ”Mijn kaart is een wereldreis, elk gerecht neemt je mee naar een nieuw land. Ik was meermalen in Azië en verwerk graag Aziatische invloeden in de gerechten. De steak tartaar van Hollands melkrund met sambai, uienolie en shisopurper is daar een mooi voorbeeld van. Als amuse serveer ik een parel gevuld met een Margaritacocktail gepresenteerd in een prachtige oesterschelp. Het frisse, zure, zoute en zoete van de cocktail verfrist de mond bij aanvang van de maaltijd.”

De kaart

De kaart van Restaurant 273 bestaat uit een aanbod van bites en oesters, een lunchmenu (3 gangen
€39,-) en een chef’s menu (4 tot 8 gangen vanaf € 49,-). Alle menu’s zijn uitgeschreven. Daarnaast is er een à la carte kaart met zo’n 10 gerechten met het formaat van een tussengerecht. Hierop staan ook diverse vegetarische gerechten. De à la carte prijzen variëren van €12 tot €19,50 per gerecht. 

De wijnkaart telt zo’n 90 wijnen

De wijnkaart wordt beheerd door sommelier en restaurantmanager Katrien Nijmeijer, die overkomt van het Amsterdamse sterrenrestaurant Lastage. Tommy den Hartog: “De kaart telt zo’n 90 wijnen, voornamelijk uit Europa, met een brede opzet in prijs en smaak. Zeker de helft van de wijnen heeft een prijsniveau van rond de 50 euro. De goedkoopste fles is 33 euro, de duurste een Krug champagne van 245 euro. Daarnaast schenken we zo’n 10 open wijnen.

De service in 273 is bij Katrien eveneens in goede handen. Het serviceteam benadert de gast op een prettige, informele, maar wel correcte manier, waardoor iedereen zich thuis voelt. Overigens hebben we nog plaats voor nieuwe collega’s in de bediening en de keuken, inclusief leerlingen.”

Op zondag doorlopend open

Restaurant 273 is van woensdag tot en met zaterdag vanaf 18.00 uur geopend voor het diner en op zondag doorlopend vanaf 12.00 uur voor lunch en diner. Tommy den Hartog: “In Utrecht en omgeving zijn niet veel restaurants van dit niveau op zondag doorlopend geopend, dus ik hoop in een behoefte te voorzien. De tijden op zondag lenen zich ook goed voor een late lunch of een vroeg diner. De eerste zondagen mochten we al een mooie mix van consumenten en horecacollega’s ontvangen. We streven ernaar om in de loop van de zomer op meer dagen open te gaan voor de lunch.”

Restaurant 273 is gevestigd op de Utrechtse Oudegracht 273, in de richting van de Tolsteegsingel. De Springweg parkeergarage ligt op 4 minuten lopen. Kijk voor meer informatie op de website van Restaurant 273.

Restaurant 273-2
Tekst: Astrid Schreuders