onderhoudsvrije tuin

Tips voor een onderhoudsvrije tuin

Heerlijk is het om een eigen tuin te hebben, maar in de praktijk betekent dit ook een hoop extra onderhoudswerk. Heb jij een tuin maar wil je zo min mogelijk tijd kwijt zijn aan het onderhoud ervan? Dan hebben wij een aantal handige tips voor het stijlvol inrichten van een onderhoudsvrije tuin.

Tuintegels 

Tuintegels op de grond is een perfecte manier om zoveel mogelijk onkruid buiten de deur te houden. Daarnaast staat het ook nog eens super stijlvol. Het nadeel is dat overtollig regenwater minder goed afgevoerd kan worden, houd hier dus rekening mee. Terrastegels zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en ontelbaar verschillende maten en kleuren. Allereerst is het in ieder geval van belang om een keuze te maken tussen natuursteen tegels, keramische tegels of betontegels. Bij betontegels heb je de meeste keuze in kleur en structuur. Natuursteen is een natuurproduct en dat betekent dat iedere tegel een eigen tekening heeft, dit zorgt voor een levendig karakter. Een keramische tegel heeft de uitstraling van natuursteen, maar is het minst gevoelig voor invloeden van buitenaf.

Kunstgras

Is een betegelde tuin toch iets te saai voor jou, maar heb je ook geen tijd om wekelijks het gras te maaien? Denk dan eens aan het leggen van kunstgras. Kunstgrassen zijn door de jaren heen sterk verbeterd waardoor er steeds minder nadelen zijn. Het belangrijkste voordeel is natuurlijk dat het zeer onderhoudsarm is. Je hoeft nooit meer te grasmaaien, de randjes af te knippen of het gazon te sproeien om het mooi groen te houden. Het verkleurt niet en kan tegen de meest zware weersomstandigheden zoals regen, sneeuw en zon. Daarnaast is kunstgras een geweldige oplossing voor mensen met allergieën zoals hooikoorts. 

Onderhoudsvriendelijke planten 

Geloof het of niet; zelfs als je geen groene vingers en/of tijd hebt, behoort een groene tuin tot de mogelijkheden. Kies in ieder geval voor onderhoudsvriendelijke vaste planten, want eenjarigen gaan aan het einde van het jaar dood en moet je steeds. Een kale plek in de tuin kun je simpelweg beplanten met groene bodembedekkers waar je niet meer naar om hoeft te kijken. Zoek je naar planten die wat meer hoogteverschil kunnen creëren? Dan is bijvoorbeeld pampasgras geweldig om meer groene natuur aan je onderhoudsvrije tuin toe te voegen. De plant wordt vrij hoog, danst vrolijk mee met de wind en hij te overvloedig groeit, knip je gewoon wat pluimen af om als huisdecoratie te gebruiken. Toch liever iets kleurrijks? Denk dan eens aan ridderspoor. Dit is een vaste plant die verkrijgbaar is in diverse kleuren. Van zacht babyblauw tot intens paarsblauw, maar ook in fris wit en verschillende tinten roze. De hoogopgaande stelen en de weelderige bloeiwijze doen de rest.

Stijlvolle zithoek

Creëer een comfortabele zithoek in je tuin door middel van een mooie (grote) loungeset. Plaats hier een grote zwevende parasol boven en je hebt een stijlvol zitgedeelte in je tuin, die werkelijk geen enkele onderhoud behoeft. Je kunt het geheel zelfs nog uitbreiden met een buitenkeuken. Je kunt het uiteraard gezelliger maken door middel van bijpassende plantenbakken gevuld met de meest gemakkelijke kleurrijke tuinplantjes en eventuele tuinverlichting.