vergroenen-1

De 6 beste tips om eenvoudig je tuin, balkon of dakterras te vergroenen

De Groenburgemeester van Nederland, Sanne Vogel ging in gesprek met Philip van Traa, expert stedelijke vergroening, om zijn beste tips voor het vergroenen van je eigen tuin, balkon of dakterras te achterhalen. In dit artikel hebben wij de beste en meest eenvoudige tips voor je op een rij, zodat ook jij gemakkelijk kunt vergroenen.

1. Tegel eruit, plant erin

Het klinkt zo simpel, en dat is het ook. Volgens Philip moet je gewoon beginnen. Het kan zo eenvoudig zijn als een paar tegels uit je tuin wippen, en daar wat grond en planten voor in de plaats zetten. Dat hoeven echt niet meteen tien tegels te zijn, twee tegels bij je voorgevel is al genoeg. Denk bijvoorbeeld aan een mooie lavendelplant.

vergroenen-2

2. Groen en flexibel

Maak het jezelf makkelijk en koop verrijdbare plantenbakken, op die manier kun je de planten eenvoudig verplaatsen. Bijvoorbeeld als je plant meer zonlicht nodig heeft of als je meer ruimte nodig hebt in je tuin. Gemak dient de mens, toch?

3. Less is More

Planten gaan eerder dood van te veel water dan van te weinig. Ja, dat had je niet gedacht hè? Je kunt volgens Philip aan een plant zien wanneer deze ‘blij’ is, namelijk als zijn blaadjes omhoog staan. Net als wanneer een kindje blij is en de handjes in de lucht gooit. Zo kun je dus goed in de gaten houden of je plant blij is, of toch minder water nodig heeft. Wees dus niet te scheutig met water. Extra tip: vang je regenwater op om je planten mee te bewateren. Een handige manier om regenwater vast te houden, is door het bijvoorbeeld van je schuurtje op te vangen in een waterton. Zo kun je in tijden van droogte, door middel van het installeren van een klein pompje in de ton, het water makkelijk omhoog pompen en gebruiken voor je planten.

vergroenen-3

4. Van Grauw naar Groen

Je wilt zeker met zomerse warmte je tuin ook aangenaam houden qua temperatuur. Tegels worden een stuk warmer dan gras, dus heb je simpelweg meer gras nodig om je tuin te verkoelen. Naast dat het er gewoon een stuk vrolijker uitziet, loopt het ook nog eens zachter. Wil je de temperatuur echt omlaag brengen, dan kun je dat doen door meerdere bomen te plaatsen. Volgens Philip dienen bomen als ‘natuurlijke airco’s’, die je tuin aanzienlijk koeler maken. Goed voor de beestjes en de mens.

5. DIY

Je dakterras, tuin of balkon vergroenen kan best wat kosten met zich meebrengen. Volgens Philip zijn er eenvoudige doe-het-zelf oplossingen, zoals kant-en-klare pakketjes. Let wel op: zorg dat je dak het gewicht van planten of gras kan dragen. Maar met de juiste informatie en hulpmiddelen kan dit een betaalbare en groene toevoeging aan je huis zijn.

vergroenen-4

6. Beste planten voor het hele jaar

Philip heeft drie favoriete planten die de hele winter groen blijven; bamboe, grassen en zijn ultieme favoriet: de Japanse vingerplant. Een heel jaar lang een groene tuin, groen balkon of groen dakterras, is niet alleen goed voor de biodiversiteit, maar ziet er ook nog eens een stuk gezelliger en vrolijker uit.

Of je nu een tuin, balkon of dakterras hebt, er zijn, zoals je ziet, genoeg manieren om te vergroenen. Op naar veel ‘blije’ planten in vergroende tuinen, op dakterrassen of op balkons.

De Groenburgemeester is een initiatief van Mooiwatplantendoen.nl. Het consumentenplatform Mooiwatplantendoen.nl is een initiatief van Bloemenbureau Holland en laat consumenten ervaren dat je je lekkerder voelt met planten om je heen.