Bloombux

Balkonbeauty: Bloombux

De Bloombux is een groenblijver die vanaf mei de zomer inluidt met roze bloemen. De plant, die zich het best laat omschrijven als een bloeiende buxus, is zeer geschikt om in potten op het balkon of terras te zetten. Hij is volstrekt ongevoelig voor buxusmot of -schimmel maar is juist zeer in trek bij vlinders en hommels. Die komen maar wat graag nectar uit de bloemen snoepen.

Blikvanger

Bloombux heeft smalle, frisgroene blaadjes. Opvallend zijn echter de talloze bloemen die in mei in juni verschijnen. Afhankelijk van het soort zijn deze lichtroze of magenta. De Bloombux is van permanente sierwaarde omdat de plant het hele jaar door, ook in de winter, een frisgroene uitstraling behoud. Een ideale plant dus voor balkon en terras. De kleine potmaten zijn ideaal voor in bakken aan de reling, terwijl een grote Bloombux in een pot een echte blikvanger wordt. Erg fraai is de combinatie met klimop. Beplant een grote pot en zet het geheel in een plantenstandaard. Bloombux kan uiteraard ook toegepast worden in border.

In vorm

Een gezonde Bloombux geeft een extra uitbundige bloei. Geef daarom in het voorjaar wat plantvoeding voor extra flowerpower. Daarnaast is het belangrijk om tijdens droge periode regelmatig water te geven. Omdat de plant een langzame groeier is, behoudt hij zijn mooie, ronde vorm goed. Snoeien is dus niet echt nodig en hoeft hoogstens eens per jaar gedaan te worden. De beste periode hiervoor is eind juni, vlak na de bloei. Je haalt dan meteen de uitgebloeide bloemen weg. Een volgroeide plant wordt zo’n 70 cm hoog.

Aanplanten

Mocht het gaan vriezen, dan is er niets aan de hand. De Bloombux kan tot 24 graden vorst verdragen. Bijzonder is ook dat de Bloombux geen eisen stelt aan de grond. Waar andere rhododenrons het alleen goed doen in zure grond, kan je deze bloeiende buxus ook in kalkrijke of zanderige grond zetten. De plant kan zowel in de zon staan als in de halfschaduw.

Bloombux is verkrijgbaar in diverse potmaten vanaf €4,00 bij onder meer tuincentra en diverse webshops. Meer informatie vind je hier.

Bloombux-2
Bloombux-3
Bloombux-4
Beeld: Bloombux