tuinrozen

Goede buren voor tuinrozen

Rozen combineren prachtig met elkaar, maar doen het ook goed in combinatie met ándere planten. Of je nu een strakkere of een wat wildere tuin hebt, van tuinrozen heb je jarenlang plezier.

Dezelfde wensen

Kies, om verzekerd te zijn van een goede buur voor je roos, voor planten die dezelfde groeiomstandigheden wensen: een zonnige plaats en goed waterdoorlatende grond. Rozen hebben minimaal 4 uur zon nodig; hoe zonniger, hoe beter de groei en bloei. En ze houden niet van natte voeten. De mogelijkheden zijn legio. Hieronder wat voorbeelden om je een eindje op weg te helpen.

Gemakkelijke planten

Een klassieke combinatie is roos met lavendel (Lavandula). Rozen zijn er in veel kleuren; van wit tot paars, pastelgeel tot knalrood en alles ertussenin. Eigenlijk passen alle kleuren wel mooi bij lavendelblauw. Als je meer ruimte hebt, kun je een lavendelhaag om stamrozen zetten. Het leuke van lavendel is dat het grijsgroene blad in de winter aan de plant blijft. Of kies voor de look van een Engelse cottagetuin, met vingerhoedskruid (Digitalis), salie (Salvia) of de lagere bodembedekker vrouwenmantel (Alchemilla).

Gouden duo

Ook siergrassen en kattenkruid (Nepeta) zijn gemakkelijke planten, die goed combineren met rozen. Of ga voor een romantisch effect met luchtige planten als gipskruid (Gypsophila), beemdkroon (Knautia) of ijzerhard (Verbena). Klimroos en bosrank (Clematis) vormen een gouden duo. De takken vermengen zich en met hun verschillende bloemvormen vullen ze elkaar sprookjesachtig aan.

Tips

  • Zorg dat de buurplanten, zeker de eerste jaren, niet te dicht op de rozen staan. Een roos houdt van een beetje privacy, zodat voldoende lucht door de roos kan circuleren en de roos gezond blijft.
  • Combineer eens een roos met bijvoorbeeld lavendel in een pot van minimaal 40 centimeter diep.
  • Vergeet niet te bemesten.

Neem een kijkje op www.roses4gardens.nl, daar vind je verzorgingstips en veel meer rozeninspiratie.

tuinrozen 2
tuinrozen 3
tuinrozen 4
Beeld: Roses4Gardens