ridderspoor

Ridderspoor: koningin van de border

Ingetogen wit, stralend roze of intens blauw. Welke kleur je ook kiest, ridderspoor is door haar statige voorkomen altijd een blikvanger in de border. Kun je niet kiezen? Een kleurenmix van deze prachtige tuinplanten is ook verrassend mooi.

Zacht blauw, fris wit en roze

Ridderspoor (Delphinium) is een vaste plant met veel fans. Vooral de blauwtinten – van zacht babyblauw tot intens paarsblauw – zijn heel geliefd. De andere kleuren zijn minstens net zo mooi, denk aan fris wit en roze in verschillende kleurschakeringen. De hoogopgaande stelen en de weelderige bloeiwijze doen de rest. Deze vaste plant wil je gewoon in je border hebben.

Ridderspoor & friends

De koningin van de border is veelzijdiger dan je denkt. Geef haar de hoofdrol in je border en maak bijvoorbeeld één grote groep in één kleur of mix verschillende tinten. Of meng ridderspoor met andere vaste planten, zoals duizendblad (Achillea), klokjesbloem (Campanula) en ooievaarsbek (Geranium). Het resultaat zal je verrassen!

Beschut & zonnig

Ridderspoor staat het liefst op een beschutte, zonnige plek in de tuin. Deze vaste plant gedijt goed in voedzame, waterdoorlatende grond. Veel soorten gaan flink de hoogte in; tot wel 2 meter. Zet, indien nodig, steunmateriaal bij de planten (bijvoorbeeld bamboestokken of plantenringen). Dan kun je er lang van genieten.

Ridderspoor tips & ideeën:

  • Plant één of meer riddersporen in een pot, eventueel aangevuld met bladplanten en siergrassen. Het is een echte eyecatcher op je terras, balkon of naast de voordeur.
  • Maak een plukborder met riddersporen. De weelderige bloemen zijn prachtig in tuinboeketten. Vooral een mix van paarsblauw, sneeuwwit en zachtroze is sprookjesachtig mooi.
  • Hou je van leven in de tuin? De combinatie met de felpaarse ijzerhard (Verbena bonariensis) is zeer de moeite waard. Beide planten zijn namelijk aantrekkelijk voor vlinders, bijen en hommels. Dat wordt feest in de border!
  • Kijk op www.perennialpower.nl voor meer informatie over vaste planten.
ridderspoor-2
ridderspoor-3
ridderspoor-4
ridderspoor-5
ridderspoor-6
Beeld: iVerde, Perennial Power.