hermitage amsterdam

Tentoonstelling LOVE STORIES komt naar Hermitage Amsterdam

De spraakmakende tentoonstelling LOVE STORIES – ART, PASSION & TRAGEDY van de National Portrait Gallery in London, komt naar Amsterdam. De Europese première van de tentoonstelling opent het tentoonstellingsseizoen 2022/2023, als onderdeel van een reeks internationale samenwerkingen. Vanaf zaterdag 17 september 2022 t/m zondag 8 januari 2023 zijn meer dan honderd portretten over liefde, passie en tragedie op unieke wijze samengebracht. Het verhaal wordt verrijkt met een selectie Nederlandse portretten, die de Hermitage Amsterdam presenteert in samenwerking met de Dutch National Portrait Gallery.

Een selectie uit de bekende collectie van de National Portrait Gallery in Londen

De tentoonstelling toont een selectie portretten uit de bekende collectie van de National Portrait Gallery in Londen. De wereldberoemde galerie aan Trafalgar Square huisvest de grootste collectie portretkunst ter wereld. LOVE STORIES toont meesterwerken die de liefde verbeelden. Samen geven ze een ontroerend beeld van hoe liefde en verlangen de portretkunst gevormd hebben – van de late zestiende eeuw tot nu. De kern wordt gevormd door een reeks real-life love stories over de liefde in al haar vormen. Van romantische liefde tot de obsessie van kunstenaars voor hun muze en van liefdestragedies tot de liefde die tegen alle verwachtingen in overwint.

LOVE STORIES is een samenwerking tussen de National Portrait Gallery in Londen, Hermitage Amsterdam en de Dutch National Portrait Gallery.

Van romantische liefde, obsessie en verliefdheid tot tragedie en verlies

In de woorden van Nicholas Cullinan, directeur National Portrait Gallery, London: “We zijn erg verheugd om enkele van de meest gekoesterde portretten van de National Portrait Gallery te kunnen tonen in de Hermitage Amsterdam, terwijl het gebouw in Londen tijdelijk gesloten is vanwege de herontwikkeling. LOVE STORIES omvat een selectie van de beste portretten uit onze collectie die dateert van de zestiende eeuw tot nu. Het zijn herkenbare thema’s van romantische liefde, obsessie en verliefdheid tot tragedie en verlies. De kern van deze tentoonstelling is een reeks levensechte liefdesverhalen die universeel zijn en de menselijke ervaring beschrijven. Na zo’n ongekende periode van wereldwijde verandering, hopen we dat het internationale publiek persoonlijk kan samenkomen en deze visuele verkenning van liefde, in al haar vormen, kan beleven in het museum.”

Legendarische koppels en kunstenaars

LOVE STORIES is een unieke ontmoeting met kunstwerken die normaal gesproken alleen in het Londense museum te zien zijn. Met legendarische koppels als Oscar Wilde en Lord Alfred Douglas, Emma Hamilton en admiraal Lord Nelson, Laurence Olivier en Vivien Leigh, John Lennon en Yoko Ono, prins Charles en prinses Diana en Victoria en David Beckham. LOVE STORIES laat portretten zien van de hand van beroemde kunstenaars als Anthony van Dijck (1599 – 1641), Angelica Kauffmann (1741 – 1807), Lee Miller (1907 – 1977), Lucian Freud (1922 – 2011) en David Hockney (1937).

De Hermitage Amsterdam oriënteert zich op haar nieuwe koers

Terwijl de Hermitage Amsterdam zich achter de schermen oriënteert op haar nieuwe koers, blijft het museum altijd open. Door nieuwe en afwisselende samenwerkingen aan te gaan met wereldberoemde musea, worden toptentoonstellingen gebracht voor het Nederlandse publiek. LOVE STORIES van de National Portrait Gallery in Londen is de eerste internationale samenwerking en zal voor nu geprogrammeerd worden onder onze huidige publieksnaam, Hermitage Amsterdam.

LOVE STORIES – ART, PASSION & TRAGEDY is te zien vanaf zaterdag 17 september 2022 t/m zondag 8 januari 2023. Kijk voor meer informatie op de website van de Hermitage Amsterdam.

Anna Maria Jenkins en Thomas Jenkins van Angelica Kauffmann, 1790
Beelden: © National Portrait Gallery, London.