Telefoongesprekken opnemen, mag dat?

Miss Legal schrijft iedere twee weken een artikel voor de lezeressen van Lifestyle NWS vol met tips rondom juridische kwesties en empowerment! Vandaag: alles over het opnemen van telefoongesprekken. Met de nieuwe iPhone-app TapeACall kun je zowel inkomende als uitgaande gesprekken opnemen. Dit kan handig zijn, omdat je zo gemakkelijk mondelinge afspraken kunt bewijzen. Maar welke regels zijn hier aan verbonden? En kun je opgenomen gesprekken ook gebruiken in een rechtszaak?

Waarom gesprekken opnemen?

Behalve schriftelijk kun je ook mondeling een afspraak maken. Ook mondeling overeengekomen overeenkomsten zijn geldig. Mondelinge afspraken zijn echter wel een stuk lastiger te bewijzen als dat nodig is, bijvoorbeeld als jouw wederpartij zich niet aan de overeenkomst houdt. Met TapeACall wordt dit een stuk makkelijker. Ook in een geval van bijvoorbeeld bedreiging kan het opnemen van een telefoongesprek handig zijn. Zo heb je concreet bewijs daarvan.

Wanneer mag het (niet)?

Mag je zomaar telefoongesprekken opnemen? In de regel wel. Als burger hoef je je niet te houden aan de strenge voorwaarden voor de politie die gelden bij het opnemen (aftappen) van telefoongesprekken. Zeker als je het telefoongesprek alleen voor eigen gebruik bewaart, bijvoorbeeld om nog eens te luisteren wat er precies is gezegd, of om jouw gesprekspartner daarmee te confronteren.

Gebruik in een rechtszaak

Mag je een opgenomen telefoongesprek als bewijs gebruiken in een rechtszaak? In een civiele zaak (burger tegen burger, burger tegen bedrijf en ondernemers onderling) wel. Daar is al het bewijs toegestaan, zelfs al zou dat onrechtmatig zijn verkregen. Alleen wanneer hiermee inbreuk wordt gemaakt op de privacy van jouw gesprekspartner kan het gebruik van een opgenomen telefoongesprek niet toelaatbaar zijn. Het belang van jouw gesprekspartner (en diens recht op privacy) moet dan zwaarder wegen dan het belang van waarheidsvinding. Dit zal niet heel snel worden aangenomen. Ook in strafrechtelijke zaken mag je in beginsel als burger gesprekken opnemen en deze als bewijs gebruiken.

Vragen?

Heb jij vragen naar aanleiding van deze blog? Neem dan contact op met Miss Legal!

Meer lifestylenieuws? Check onze uitgebreide Lifestyle NWS lifestylerubriek!
Wil jij op de hoogte blijven van het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!