DS4

Splinternieuwe DS 4

DS Automobiles komt met z’n vierde model op de markt, de DS 4 gaat debuteren in het premium C-segment. Hij komt in twee varianten als vijfdeurs hatchback en als iets opgehoogde DS 4 Cross.

Een verrassend mooi design

De eerste beelden van de splinternieuwe DS 4 laten een verrassend mooi design zien, scherp gelijnd, met veel vouwen in het plaatwerk, en imposant ogend. Wat dat laatste betreft; in de praktijk gaat dit meevallen, want dit is toch echt het broertje van de nog komende nieuwe Opel Astra en Peugeot 308. DS ziet zelf de Mercedes-Benz A-Klasse, BMW 1-serie, maar ook de cross-overs BMW X2, Lexus UX en Cupra Formentor als grootste concurrenten voor de DS 4. Wat ons betreft gaat de DS 4 in ieder geval qua looks winnen van de genoemde premium C-segmenters.

De DS 4 is te bestellen als 225 pk sterke plug-in (E-Tense) of met de bekende PureTech 130 pk- en PureTech 180 pk-benzinemotoren. De Franse auto gaat in Duitsland gebouwd worden bij Opel, hoe grappig is dat voor het premium merk van de Stellantis groep!

De buitenkant

Zoals al gezegd; die buitenkant van de DS 4 is bijzonder fraai. Aan de voorkant vallen de smalle DS Matrix Led Vision koplampen op, een combinatie van matrix- en richtingslichten. De dagverlichting is aan beide kanten samengesteld uit twee rijen van 49 leds. Deze zogenaamde Wings verbinden de koplampen met de grille. De DS4 heeft een lange motorkap en een ver naar achteren doorlopend dak waardoor de achterruit vrij klein lijkt. De maten van de DS zijn 4,4 meter in de lengte, 1,83 meter in de breedte en 1,47 meter in de hoogte. 

De auto heeft grote wielen; standaard 19 inch, de DS 4 E-Tense zelfs 20 inch. Ook opvallend zijn de vormen van de zijspiegelkappen en verzonken deurgrepen.

Drie carrosserie uitvoeringen

Je hebt de DS 4 basis, een sportief aangeklede Performance Line en de stoerdere DS 4 Cross. De Performance Line kenmerkt zich door meer zwarte elementen, grotere wielen en in het interieur alcantara-bekleding. De Cross ligt wat hoger op de weg en heeft zwartgekleurde onderste delen van kunststof. Ook de raamstijlen, grille en dakdragers zijn in het zwart uitgevoerd. De Cross is ook de enige uitvoering die met Advanced Traction Control te bestellen is.

De binnenkant

Ook de binnenkant van de DS 4 is bijzonder fraai vormgegeven. Chique, maar toch strak en overzichtelijk. De knoppen voor de klimaatregeling zijn in een smalle strook in het dashboard verwerkt, de buitenste ventilatieroosters zijn in de deuren aangebracht. Het infotainmentsysteem heeft een 10-inch scherm. Qua afwerkmaterialen kun je een keuze maken uit alcantara, koolstofvezel, hout, en waarschijnlijk voor het eerst in een auto: gelooide zalmhuid. Het gangbare head-up display is vervangen door een via augmented reality werkende DS Extended Head-up Display. Dit systeem is in staat om informatie zichtbaar te maken voor de bestuurder alsof het vier meter voor de auto op het wegdek is geprojecteerd.

De DS 4 kan semi-autonoom rijden door DS Drive Assist 2.0, het systeem kan de omgeving van de auto scannen, inhalen en de adaptieve cruisecontrol kan de rijsnelheid aanpassen door verkeersborden te “lezen” en aanpassen aan de snelheid van de voorliggers. Ook Active Scan Suspension en Night Vision zijn aan boord. De Active Scan Suspension van de DS kan met een camera achter de voorruit het wegdek scannen. Bij zichtbare oneffenheden stellen de veren en dempers zich daarop in. Het Night Vision systeem werkt met een infrarood nachtzichtcamera, de beelden zijn in de digitale cockpit zichtbaar voor de bestuurder. Kortom: de DS 4 is van alle gemakken voorzien.

De motoren

De sterkste aandrijving van de DS is de E-Tense, een 225 pk sterke plug-in hybride. Met een 12,4 kWh accupakket en 81 kW elektromotor in de automatische transmissie, kan volledig elektrisch 50 kilometer worden gereden, daarna neemt de benzinemotor het over. Andere te kiezen motoren zijn bekende PureTech 130 pk- en PureTech 180 pk-benzinemotoren, beide werkend met een achttraps automaat.

Nederlandse prijzen heeft DS nog niet bekend gemaakt, vanaf het vierde kwartaal van dit jaar kunnen we DS 4 op straat tegenkomen.

DS4-2
DS4-3
DS4-4
DS4-5
DS4-6
DS4-7
DS4-8
DS4-9
DS4-10
DS4-11
DS4-12
Meer auto artikelen? Check onze uitgebreide Lifestyle NWS autorubriek! Wil jij op de hoogte blijven van al het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!