sherry wijnen

Shake deze zomer je cocktails met Sherry Wijnen

De zomer is in volle gang en wat is er dan lekkerder dan een heerlijke, verfrissende cocktail in de zon? Nu bestaan er honderden verschillende cocktails, maar wist je dat Sherry Wijnen de perfecte basis vormen voor lekkere cocktails? Iedereen kent de naam Sherry, maar heb je al wel eens kennisgemaakt met de veelzijdigheid van deze drank? Perfect als aperitief, in combinatie met bites uit allerlei wereldkeukens maar zeker ook als verfrissende cocktail on the rocks!

Sherry Wijnen bestaan uit een groot en divers assortiment

Sherry Wijnen bestaan uit een groot assortiment, van de aller droogste tot de aller zoetste. Dit is dan ook waarom sherrywijnen zo perfect en veelzijdig zijn voor cocktails. Elke Sherry Wijn heeft weer andere karakteristieken die goed bij bepaalde distillaten en smaken passen. Zo is de Oloroso, door de uitgesproken aroma van walnoot en gedroogd fruit, bijvoorbeeld goed te combineren met gerijpte distillaten en bijvoorbeeld een kruiden likeur van walnoot, kaneel of drop. De Cream daarentegen heeft een uitgesproken zoete smaak van rijp fruit, zoals vijgen en rozijnen. Deze Sherry Wijn valt bijvoorbeeld goed te combineren met houtachtige en intense distillaten als toffee siroop en koffielikeur.

Nu snappen wij dat het lastig kan zijn om zelf een cocktail te verzinnen bij bepaalde combinaties. Daarom hebben wij speciaal voor jullie 2 heerlijke verfrissende cocktail recepten uitgezocht die perfect zijn voor deze zomer, namelijk: Fino & Tonic en Pedro Ximénez Spritz.

Fino & Tonic cocktail

Fino is goed te combineren met veel verschillende smaken, zoals: citrusvruchten, komkommer, munt, basilicum, ananas, koriander, vlierbloesem en nog vele andere smaken. De Fino & Tonic cocktail is een heerlijke frisse cocktail en is perfect voor een warme zomerdag. Door de combinatie van Fino, tonic, limoen, munt en ijs waan je je in een oase van koelte.

Recept voor 1 cocktail

Dit is wat je nodig hebt:

  • 60 ml Fino 
  • 140 ml tonic 
  • 1 schijfje limoen 
  • 3 munt bladeren 
  • 3 ijsblokjes

Bereiding
Bereid de Fino & Tonic cocktail door 60 ml Fino, 140 ml tonic en 3 ijsblokjes in een glas te mengen. Met de limoen en munt blaadjes kun je de cocktail naar wens decoreren.

Pedro Ximénez Spritz

Pedro Ximénez is een perfecte natuurlijke zoetstof voor cocktails, met een textuur die smaken laat samenvloeien. De PX werk bijvoorbeeld perfect in plaats van rum in een Daiquiri of tequila in een Margarita, maar ook in combinatie met Aperol! Daarom hebben we dé nieuwe Spaanse cocktail voor deze zomer: Pedro Ximénez Spritz!

Recept voor 1 cocktail

  • 30 ml Pedro Ximénez 
  • 30 ml Aperol 
  • 100 ml Cava Brut 
  • 1 schijfje sinaasappel 
  • 2 ijskblokjes 

Bereiding
Schenk 30 ml Pedro Ximénez en 30 ml Aperol in een groot wijnglas en voeg 2 ijsblokjes toe. Vul aan met 100 ml Cava Brut, roer voorzichtig en garneer met 1 schijfje sinaasappel

Meer lezen over het maken van cocktails met Sherry Wijnen en welke smaken goed bij welke cocktail passen? Dan is dit artikel leuk om te lezen.

Over de Consejo Regulador   

De Raad van Toezicht van de D.O. Vinos de Jerez (Sherry Wijnen), bekend als de zogeheten Consejo Regulador, was de eerste die in 1935 het reglement voor een oorsprongsbenaming publiceerde. Daarom hebben we het over “Jerez-Xérès-Sherry” en “Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda” als oudste oorsprongsbenamingen (D.O.) in Spanje. Binnen het Sherry gebied is er nog een ander product, namelijk de “Sherry Azijn”. Deze wordt sinds 1994 eveneens beschermd door een oorsprongsbenaming (P.D.O.). De Raad van Toezicht die deze drie benamingen beschermt, verenigt 1.750 wijnbouwers en een honderdtal wijnhuizen, die gevestigd zijn in de zogenaamde “Marco de Jerez” in de provincie Cádiz. Zij zijn allen verantwoordelijk voor het beheer, de controle en de kwaliteit van alle wijnen. Dit waarborgt de kwaliteit van de betreffende regionale producten ten behoeve van de consumentenmarkt. Het werk van de Consejo Regulador heeft deze D.O.P.’s internationale erkenning gebracht. Het gaat om wijnen met een buitengewone variëteit en een echt karakter, met een zeer lange exporttraditie en merken die in de hele wereld echte Spaanse iconen vertegenwoordigen.

Interesse in het verbreden van je kennis? Schrijf je dan snel in voor een gratis online cursus via de www.sherryacademy.org.