Salamanca by Pixabay

De beste 10 steden in Spanje om tapas te eten

Een zomertripje naar Spanje: genieten van zowel natuur als cultuur, onder het genot van een drankje en een plateau heerlijke lokale tapas. Ben jij echter niet zo bekend in Spanje en kun jij wel wat hulp gebruiken bij het uitzoeken van de perfecte Spaanse plekjes om culinair te genieten? Hét online portaal voor vakantiewoningen in Spanje vakantiehuizenspanje.nl, heeft hier gelukkig uitgebreid onderzoek naar gedaan. In dit artikel delen wij heel graag de top 10 steden in Spanje, waar je het beste kunt genieten van de meest overheerlijke lokale tapas.

Het onderzoek

De uiteindelijke ranking is tot stand gekomen op basis van het aantal tappasbarren per stad, de gemiddelde waardering van deze individuele eetgelegenheden, en het Google zoekvolume voor de zoekterm “tapas” per stad.

We kunnen alvast verklappen dat Sevilla met stip op één uit de bus gekomen is en dat Andalusië met maar liefst vijf plaatsen in deze top 10, als beste streek benoemd kan worden.

Sevilla by Pixabay

1. Sevilla | Score: 10/10 

De hoofdstad van Andalusië heeft in het algemeen al meer dan genoeg te bieden wanneer je op zoek bent naar een echt Spaanse vakantie-ervaring. Zowel modern als traditioneel tegelijk, heeft deze geweldige stad veel moois te bieden als het gaat om bijzondere architectuur, prachtige parken, museums en kunstgalerieën. Het verbaast ons dan ook zeker niet, dat deze geweldige plaats eveneens op nummer één staat als het gaat om de beste Spaanse tapas.

De tapasbarren die specifiek aangeraden worden:

  • Espacio Eslava (4825 reviews, 4.7 sterren): Calle Eslava 3
  • Bodega Palo Santo (1336 reviews, 4.6 sterren): Plaza de la Gavidia 5
  • Ovejas Negras Tapas (2982 reviews, 4.5 sterren): Calle Hernando Colón 8
Granada by Pixabay

2. Granada | Score: 9.22/10

Granada staat meer dan verdiend op de tweede plaats in deze lijst. Deze stad in de provincie Andalusië staat specifiek bekend om haar tapascultuur. In de meeste horecagelegenheden ontvang je dan ook gratis een aantal tapas bij je drankje. De tapas worden bereid met eerlijke lokale producten zoals vlees, verse vis en vers geteelde groenten. Probeer bijvoorbeeld eens de ‘jamón asado’ (in de oven geroosterde ham), de ‘croquettes’ (de Spaanse variant: gevuld met ham of vis) of ‘carne en salsa’ (slow cooked vlees in tomatensaus). 

De tapasbarren die specifiek aangeraden worden:

  • Taberna La Tana (1648 reviews, 4.6 sterren): Placeta del Agua 3
  • Ávila Tapas II (2644 reviews, 4.6 sterren): Calle San Isidro 1
  • Mesón Rincón De Rodri (1931 reviews, 4.6 sterren): Calle Músico Vicente Zarzo 3
Santiago de Compostela by Pixabay

3. Santiago de Compostela | Score: 8,06/10

Bij het noemen van deze historische stad in het groene noorden van Spanje, denk je waarschijnlijk als eerste aan de eeuwenoude en bekende pelgrimroute. Santiago de Compostela vormt namelijk het eindpunt van deze route. Je snapt dus ook dat deze plaats jaarlijks enorm veel internationale gasten ontvangt. Wat veel mensen echter niet weten, is dat het hier ook op gastronomisch gebied zeer goed toeven is. De stad staat bekend om haar seafood en lokale vleesproductie van hoge kwaliteit. Daarnaast raden wij het van harte aan, om een flesje lokale Albariño wijn te combineren bij de geserveerde tapas.

De tapasbarren die specifiek aangeraden worden:

  • Mesón 42 (2203 reviews, 4.5 sterren): Rúa do Franco 42
  • Moha (1759 reviews, 4.4 sterren): Praza de Santo Agostiño 7
  • El Papatorio (2289 reviews, 4.4 sterren): Rúa do Franco 20
Cádiz by Pixabay

4. Cádiz | Score: 7.91/10

Op de vierde staat de plaats Cádiz, te vinden aan de Costa de la Luz. Een stad die vanuit het eindpunt van haar baai de bekende sherrystreek vanuit de zee bekijkt. Het is een stad met een aantal waanzinnige stranden en een rijke geschiedenis van ruim 3000 jaar. Het zijn echter niet alleen de historie en de strandliefhebbers die van deze stad houden, ook op culinair gebied is het genieten. Omdat Cádiz aan de kust ligt, bestaan de gerechten en de tapas vooral uit verse vis en zeevruchten. Twee echt traditionele tapasgerechten van hier, zijn de ’tortillitas de camarones’ (garnalen beignets) en de ‘caballa con piriñaca’ (makreel met zeer fijn gesneden verse rauwe groenten). Deze levendige kustplaats met haar witte stranden en heerlijke lokale tapas, is dan ook zeker een bezoekje waard.

De tapasbarren die specifiek aangeraden worden:

  • Bar La Tabernita (1206 reviews, 4.7 sterren): Calle Virgen de la Palma 32
  • La Candela (1393 reviews, 4.6 sterren): Calle Feduchy 3
  • Bar Nono (1090 reviews, 4.6 sterren: Calle Valverde 13
Málaga by Pixabay

5. Málaga | Score: 7,46/10 

Málaga, gelegen tussen de zee en de bergen, is voor ons Nederlanders een welbekende Spaanse vakantiebestemming. Het is de hoofdstad van de Costa del Sol en ook al is het een populaire vakantiebestemming, de stad heeft haar traditionele Mediterraanse flair behouden. Je kunt je hier onderdompelen in de heerlijke relaxte terrasjessfeer, onder het genot van een drankje en overheerlijke tapas. Voorbeelden van echt traditionele lokale tapas zijn ‘pescado frito’ (diverse soorten gefrituurde vis), ‘ensalada malagueña’ (aardappelsalade met kabeljauw of tonijn, geserveerd met olijven, hardgekookte eieren en sinaasappel of bijvoobeeld ‘ajoblanco’ (koude amandelsoep). Dit alles combineer je natuurlijk het beste met een heerlijk glas zoete Moscatel wijn. De karakteristieke tonen van de Moscateldruif zijn de florale aroma’s van jasmijn, oranjebloesem en honing.

De tapasbarren die specifiek aangeraden worden:

  • Casa Lola (5999 reviews, 4.5 sterren): Calle Granada 46
  • Uvedoble Taberna (2076 reviews, 4.5 sterren): Calle Alcazabilla 1
  • El Mesón de Cervantes (1530 reviews, 4.5 sterren): Calle Álamos 11
Salamanca by Pixabay

6. Salamanca | Score: 6,90/10 

Voor ons wellicht niet een heel bekende plaats in Spanje, maar voor de Spanjaarden geldt het tegenovergestelde. Salamanca wordt nationaal gezien als één van de pareltjes van het land, en dat komt vooral door de bijzondere ligging aan de Tormes rivier. Belangrijker voor dit artikel echter: de stad staat eveneens bekend om haar diverse gastronomische kwaliteiten. Hierbij spelen vooral de lokaal geteelde groentes een glansrol. Naast groentes heeft de stad ook overheerlijk vleesproducten te bieden, zoals de welbekende Spaanse ham en chorizo. Deze diversiteit aan producten is terug te vinden op de vele menukaarten van de beste tapasbarren van de stad.

De tapasbarren die specifiek aangeraden worden:

  • Cuzco Bodega – Salamanca (1486 reviews, 4.6 sterren): Calle Juan del Rey 5
  • Bambú Tapas y Brasas (4022 reviews, 4.4 sterren): Calle del Prior 6
  • Taberna de Dionisos (1465 reviews, 4.4 sterren): Calle Íscar Peyra 16
Toledo by Pixabay

7. Toledo | Score: 6,78/10 

Toledo wordt gezien als één van de meest magische steden van Spanje. De plaats vormt een decor van middeleeuwse straatjes en architectuur, die je honderden jaren mee terug in de tijd nemen. De keuken van Toledo heeft dan ook een basis die stamt uit deze tijden, gerechten die door de stedelingen al honderden jaren bereid en gegeten worden. Denk aan ‘repollo del Ludeña’ (een spread gemaakt van het restvlees van krab), ‘pulpo a la brasa’ (gegrilde octopus) en ‘bomba del Trébol’ (gekookte aardappel, gevuld met vlees, geserveerd met aioli en tomatensaus). Genieten dus!

De tapasbarren die specifiek aangeraden worden:

  • Taberna Embrujo (1751 review, 4.5 sterren): Calle Santa Leocadia 6
  • El Trébol (5630 reviews, 4.3 sterren): Calle de Santa Fe 1
  • Tabernita Tapas Bar (1032 reviews, 4.4 sterren): Calle de Santa Fe 14
Almería by Pixabay

8. Almería | Score: 6,56/10

Almería trek jaarlijks veel internationale gasten door het aangename klimaat dat er heerst. Het is er het gehele jaar een aangename temperatuur met heerlijke zomers en milde winters. Een perfecte plaats om te overwinteren dus. De stad ligt in het hart van de provincie Almería en staat ook wel bekend als “the greenhouse of Spain”. De lokale keuken is simpel en maakt gebruik van simpele ingrediënten en juist daarom ligt de nadruk op de smaak en de kwaliteit van ieder afzonderlijk product. Je vindt hier lokale tapas als ‘huevas en vinagreta’ (heekkuit geserveerd met fijngesneden tomaten en paprika), ‘patatas a lo pobre’ (gebakken aardappels met ui en groene pepers) en diverse soorten gegrilde vis.

De tapasbarren die specifiek aangeraden worden:

  • Tortillería La Mala (1059 reviews, 4.5 stars): Calle Martínez Almagro 6
  • Taberna el Andaluz (2674 reviews, 4.4 stars): Calle Felipe II 80
  • Taberna Entrevinos (1346 reviews, 4.4 stars): Calle Francisco García Góngora 11
A Coruña by Pixabay

9. A Coruña | Score: 5,92/10

A Coruña is echt het Spaanse mekka voor iedere foodie. Door de ligging aan de Atlantische oceaan ben je hier verzekerd van de meest overheerlijke verse vis. De prachtige natuurvelden aan de andere zijde van de stad, vormen het leefgebied van vele dieren die de stad weer voorzien van de mooiste kazen en vlees. Vele lokale vlees- en kaassoorten van hier zijn kwalitatief gecertificeerd en behoren tot de crème de la crème van het hele land.

De tapasbarren die specifiek aangeraden worden:

  • Mesón El Serrano (1670 reviews, 4.5 stars): Rúa Galera 42
  • A Taberna de Cunqueiro (3425 reviews, 4.4 stars): Rúa Estrella 22
  • Taberna da Galera (1011 reviews, 4.5 stars): Rúa Galera 32
Pontevedra by Pixabay

10. Pontevedra | Score: 5,81/10

We sluiten deze lijst af met het vrij onbekende Pontevedra. Het is een klein elegant stadje met prachtige architectuur en een welkome sfeer. In het historische centrum vind je vele kleine traditionele barretjes, waar je kunt genieten van de traditionele keuken van Galicië. Als het gaat om tapas moet je hier denken aan heerlijke zeevruchten, verse oesters of bijvoorbeeld een empanada gevuld met kokkels. 

De tapasbarren die specifiek aangeraden worden:

  • Casa Fidel O’Pulpeiro (2103 reviews, 4.5 sterren): Rúa San Nicolás 7
  • Casa Román (1042 reviews, 4.4 sterren: Avenida Augusto García Sánchez 12
  • Sidrería Montañes (1487 reviews, 4.2 sterren): Gonzalez Zúñiga 6

Meer dan genoeg om uit te kiezen dus. Dan rest ons nog een laatste tip: vergeet je niet in te smeren met een goede zonnebrandcrème tijdens de zonnige Spaanse middagen op het terras..

Eetsmakelijk en heel veel plezier!
Xoxo
Team Lifestyle NWS