rode wijn

Rode wijn: gezond of ongezond?!

Bourgondiër en wijnliefhebber Anne ter Hark (26) leert jullie met veel plezier elke twee weken wat bij over wijn; van leuke, handige weetjes tot tips voor bij het uitzoeken van wijn in een supermarkt, café of restaurant. ‘Af en toe een glaasje rode wijn verhoogt je weerstand, is goed voor de lijn en versterkt je botten? Door het drinken van één glas rode wijn per dag leef je langer?’ Het zijn allemaal stellingen die we maar wat graag voor waar aannemen. Helaas komt uit steeds meer onderzoeken naar voren dat rode wijn helemaal niet zo gezond voor je is als altijd gedacht werd…

Opmars van rode wijn als gezonde drank

Eind jaren tachtig begon in Nederland de opmars van rode wijn als toverdrank. De alcohol in wijn zou deze drank heilzaam maken, en ‘een halve tot een fles wijn was wel ongeveer het verstandigst’, aldus Ruud Hermus, destijds hoogleraar voeding. Hij baseerde de overtuiging dat rode wijn gezond was op epidemiologisch onderzoek waarbij de leefstijl van dertienduizend participanten twaalf jaar lang werd gevolgd om te kijken wie waaraan overleed of welke ziekten ontwikkelde. Matige drinkers bleken hierbij langer te leven en minder hart- en vaatziekten te ontwikkelen dan niet-drinkers en overmatige drinkers. Alcohol zou het ‘goede’ cholesterol verhogen en het ‘slechte’ verlagen.

In de jaren die erop volgden werd de jacht op de heilzame bestanddelen van rode wijn met extra ijver voortgezet. Wat maakte twee tot drie glazen rode wijn toch zo gezond?

Wijn raakt gezond imago moeilijk kwijt

In 1997 leek het anti-oxidant resveratrol, dat in de schil van druiven zit, bescherming te bieden tegen (huid)kanker en een hartversterkend effect te hebben. Dit was weliswaar in dierproeven en toen al geloofde niet iedereen in de toverkracht: ‘bij complexere diersoorten als de mens ontbreekt elk bewijs dat resveratrol levensverlengend werkt’, aldus NRC Handelsblad. Deze boodschap is echter niet blijven hangen. Mensen willen nu eenmaal graag horen dat wijn goed voor ze is!

Driekwart van de ondervraagde Nederlanders in een enquête van het Nederlands instituut voor alcoholbeleid gelooft destijds nog dat wijn het risico op hart- en vaatziekten verlaagt. En in 2006 is het aantal liter wijn per persoon per jaar gestegen van 15,3 procent in 1991 naar 21,6 procent. De vraag of rode wijn gezond is raakt weer op de achtergrond.

Alcohol toch wel ongezond?

Afgelopen zomer publiceerde British Medical Journal een onderzoek waaruit bleek dat zelfs het drinken van één glas wijn of andere alcoholische drank per week al de kans vergrootte op hart- en vaatziekten. Bovendien wordt in de discussies vaak vergeten dat alle alcohol de bloeddruk verhoogt en de kans op verschillende soorten kankers vergroot. Het nieuwe voortschrijdende inzicht is dan ook dat bij nader inzien misschien wel geen enkele alcoholische versnapering gezond is, zelfs dat glaasje Cabernet Sauvignon of Bordeaux niet, in geen enkele dosis…

Mogen we dan straks helemaal geen rode wijn meer drinken om zo gezond mogelijk te blijven leven? Zo ver gaat de wetenschap gelukkig nog niet. Volgens TNO-expert Henk Hendriks kan een klein beetje alcohol – mits niet in pieken geconsumeerd – echt geen kwaad en past dit in een gezonde levensstijl.

Cheers!

Bron: de Volkskrant
Wil jij op de hoogte blijven van het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!