Rijtips voor gladde wegen

Rijtips voor gladde wegen

De winter valt tot nu toe eigenlijk  best wel mee qua overlast, maar wellicht ga je met de auto op wintersport en dan heb je al snel te handelen met slechter berijdbare wegen. Om je hier op voor te bereiden noemen we onderstaand een aantal rijtips.

  • Rij met winterbanden. In alle wintersportlanden verplicht en afgezien daarvan:  winterbanden redden je qua veiligheid, tractie en controle. Let er op dat de winterbanden een minimaal profieldiepte van 4 millimeter hebben.
  • Verlaag je snelheid. Hoe sneller je rijdt, hoe groter de kans op verlies van controle. En hoe groter de kans op schade. Vooral in de bochten is een verlaagde snelheid een absolute noodzakelijkheid: hoe lager de snelheid in de bocht, hoe minder de wagen de neiging heeft naar de buitenkant van de bocht te glijden, waardoor je de controle gemakkelijker kan behouden.
  • Voer je stuur en remhandelingen daarom in ‘slow motion’ uit. Wil je van richting veranderen, doe dat dan zeer geleidelijk aan. Bouw veel meer voorbereidingstijd in. Om met een lagere snelheid een bocht te nemen, moet je bijvoorbeeld veel vroeger beginnen met remmen. Wil je iemand inhalen, reken dan ook op een veel langer inhaalmanoeuvre omdat je zachter moet accelereren en minder snel terug zal kunnen invoegen. Ga er ook van uit dat andere weggebruikers anders zullen reageren dan normaal. Houdt een veel grotere tussenafstand aan dan gebruikelijk; reken op zo’n drie keer de normale afstand.
  • Elke plaats is anders. Elke brug, kruispunt of zijstraat kan veel gladder zijn dan je verwacht. Blijf alert.
  • Hoe gelijkmatiger de trekkracht, hoe beter. Dit merk je vooral als je een helling op moet: het is dan veel handiger om met een goede aanvangssnelheid te beginnen en deze aan te houden dan traag te vertrekken en met veel gas tegen de slip te vechten. Rijd weg in de tweede versnelling.
  • Houd je beide handen aan het stuur in de “10 voor 2 stand”. Iedereen die wel eens een slipcursus heeft gevolgd weet dat je bij een slip maar een fractie van een seconde hebt om nog te corrigeren. Dat lukt dus alleen met beide handen aan het stuur.
  • Als je auto toch begint te glijden, haal dan je voet van het gaspedaal  en rem niet. Stuur zachtjes naar waar je naar toe wil en blijf daar naar kijken, en zeker niet(!) naar obstakels want daar ga je dan ook geheid heen!.

 

Meer autonieuws? Check onze uitgebreide Lifestyle NWS autorubriek!
Wil jij op de hoogte blijven van al het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!