Audi-SQ8-TFSI-Tiptronic-quattro

Vernieuwde Audi SQ8 TFSI Tiptronic quattro: power-SUV

Audi heeft z’n power SUV, de Audi SQ8 TFSI Tiptronic quattro, een update gegeven door een nog scherper design en dit aangevuld met de laatste geavanceerde technologieën. Vanaf nu is hij bij de Nederlandse Audi-dealers te bestellen. Natuurlijk, bij Audi kun je ook elektrisch aangedreven SUV’s kopen, er zit ook een Q8 E-Tron in het aanbod, maar dat is toch echt een heel andere auto dan de SQ8, zowel qua beleving als qua techniek. De SQ8 heeft een vierliter V8 TFSI-benzinemotor met 507 pk aan boord en dat is natuurlijk heerlijk rijden!

Eigenlijk is de SQ8 een Lamborghini Urus maar dan met een minder opvallend jasje. Het is in ieder geval een auto voor alle dag met een hoop ruimte en met een fantastische motor. Voorlopig is de SQ8 alleen met benzinemotor leverbaar, later volgen nog hybride versies en wie weet ook nog een RSQ8 optie. Wat ons betreft blijft het bij die SQ8 met benzinemotor, die is namelijk echt wat je wil: een robuuste SUV met fantastische rij-eigenschappen. De auto heeft adaptieve vierwielaandrijving, een snel schakelende achttraps tiptronic, Launch Control, luchtvering, actieve rolstabilisatie en vierwielbesturing en optioneel een geavanceerd ophangingspakket. Dit is gewoon de ultieme SUV!

De buitenkant

Aan de buitenkant zijn de aanpassingen ten opzichte van het uitgaande model op het eerste gezicht beperkt. Kijk je beter dan zie je een nieuw front en nieuwe verlichting. Ook aan de achterkant gewijzigde luchtinlaten, verlichting, diffusor en uitlaatuiteinden. De L-vormige sleuven in de grille en de grotere luchtinlaten met honingraatstructuur zorgen voor een imposante uitstraling.

De auto is leverbaar met drie nieuwe lakkleuren, vijf nieuwe velgdesigns (23 inch), HD Matrix LED-koplampen,  laser-lichttechnologie is optioneel. Als extra veiligheidsmaatregel gaan de oled-segmenten van de stilstaande Audi SQ8 aan als verkeer van achteren dichtbij komt.

De SUV behoudt z’n coupé-silhouet met aflopende daklijn. Daardoor lijkt de auto lager, maar dit gaat niet ten koste van de binnenruimte, die blijft royaal. Rode remzadels zorgen voor een extra sportieve uitstraling. 

De binnenkant

Het interieur is fraai, met de mooiste materialen en perfect afgewerkt. Binnenin zit je als een vorst, met elektronisch geregelde luchtvering met een continu adaptief dempingssysteem, de elektromechanische actieve rolstabilisatie, vierwielbesturing en geavanceerde rijhulpsystemen. Parkeren gaat met parkeerassistent plus, die zelfstandig in- en uitparkeert zelfs als je zelf al buiten de auto staat.

De voorstoelen zijn aangepast aan een sportieve rijstijl en zijn bekleed met geperforeerd leder Valcona en afgewerkt met een ruitvormig patroon. De decoratielijsten zijn uit te voeren met twee nieuwe versies van aluminium en carbon. Overigens kun je de kleuren daarvan zelf uitkiezen.

De standaard MMI Navigatie Plus en Audi virtual cockpit zorgen voor een rijbeleving van hoog niveau. Het Bang & Olufsen Premium Sound-systeem is inclusief met 3D soundtechnologie. Wil je meer, kijk dan op de uitgebreide optielijst.

De motor

De 4.0 V8-TFSI van de Audi SQ8 is een geweldige powermotor. Alleen al het geluid uit de vier uitlaten is een indicatie voor z’n prestaties. In 4,1 seconde zonder slippen van stilstand naar 100 km/h, de quattro permanente vierwielaandrijving zorgt dat het vermogen onder alle rijomstandigheden veilig wordt overgebracht naar de wielen.

De vernieuwde Audi SQ8 TFSI Tiptronic quattro is nu naar eigen wens en smaak samen te stellen in  de configurator op Audi.nl. De SQ8 TFSI is leverbaar vanaf €195.044. Later komen dus nog de Plug in hybrids, met naar inschatting een vanaf prijs van €100.000. 

Audi SQ8 TFSI
Audi-SQ8-TFSI-Tiptronic-quattro-4
Audi-SQ8-TFSI-Tiptronic-quattro-5
Audi-SQ8-TFSI-Tiptronic-quattro-6
Audi-SQ8-TFSI-Tiptronic-quattro-7
Audi-SQ8-TFSI-Tiptronic-quattro-8
Audi-SQ8-TFSI-Tiptronic-quattro-9
Audi-SQ8-TFSI-Tiptronic-quattro-10
Audi-SQ8-TFSI-Tiptronic-quattro-11
Audi-SQ8-TFSI-Tiptronic-quattro-12

Meer informatie over de Audi SQ8 TFSI Tiptronic quattro vind je op de website van Audi.