restaurant Elea

Restaurant Elea opent de deuren aan het Noordeinde in Den Haag

Met restaurant Elea is het Noordeinde in Den Haag een toprestaurant rijker. Op 17 februari 2023 openden gastvrouw Bibi Kuyp en chef Takis Panagakis er de deuren van hun fine-dining-restaurant, dat eerder in Rijswijk gevestigd was. Op steenworp afstand van Paleis Noordeinde laten zij Den Haag kennismaken met hun creatieve, moderne keuken met subtiele Griekse invloeden.

De nieuwe locatie op het adres Noordeinde 142 is 300 m² groot. Het restaurant biedt plaats aan 55 personen en beschikt over een open keuken en een chef’s table. Restaurant Elea staat bekend om de creatieve en innovatieve Franse keuken met subtiele Griekse invloeden, die verwijzen naar de Griekse afkomst van chef Takis Panagakis. Zo combineert hij langoustine met Griekse suneli-specerijen, geeft hij een subtiele Griekse touch aan uit Nederland afkomstige yellowtail kingfish en serveert hij als dessert een lichtzoete variant op tzatziki.

Ruimte om te groeien

Takis Panagakis (40): “Op deze prachtige locatie kunnen we op veel fronten groeien, ook voor wat betreft het culinaire niveau. We beschikken over een nieuwe gasloze Palux-keuken en een aparte voorbereidingskeuken op de benedenverdieping. Mijn sous-chef is Afroditi Lamprianidou. Zij kwam over van sterrenrestaurant Fine Fleur in Antwerpen en werkte al eerder bij me. Niels van der Zwan is mijn junior sous-chef. Totaal bestaat het keukenteam uit zeven personen.”

Veel te kiezen

Op gastronomisch gebied valt er veel te kiezen bij Elea. De kaart bestaat uit een seizoensmenu van vijf, zes en zeven gangen (€80,- tot €110,-), dat ook in een vegetarische variant verkrijgbaar is. Beide menu’s zijn uitgeschreven, zodat de gast vooraf weet wat er op het bord komt. Verder kent de chef’s table een eigen menu en is er een à la carte-kaart. Op zaterdag en zondag wordt er een lunchmenu van drie (€52,50) tot vier gangen (€62,50) geserveerd.

Serene sfeer

Voor het interieurontwerp tekende Manon de Groot. Het tijdloze, lichte interieur ademt een serene sfeer en is uitgevoerd in natuurtinten zoals beige en zacht-olijfgroen. Bibi Kuyp (33): ”Net als in de gerechten, hebben we in het interieur subtiele verwijzingen naar Griekenland toegepast. Olijfboompjes verwijzen naar de naam Elea, dat in oud-Grieks ‘olijf’ betekent. Eyecatchers zijn de authentieke glas-in-loodramen in het plafond, de akoestische olijfvormige wandpanelen en het werkstation met een Grieks rechtlijnig meander-patroon.” 

Griekse topwijnen

Bibi Kuyp en sommelier Marios Lamprianidis zijn trots op de wijnkaart, die veel Griekse wijnen bevat. Bibi Kuyp: “Naast wijnen uit landen als Frankrijk, Italië en de Nieuwe Wereld, telt de wijnkaart evenzoveel Griekse wijnen. Allemaal kwaliteitswijnen afkomstig van de absolute top van Griekenland. Een heel bijzondere wijn is gemaakt van Assyrtiko-druiven, geoogst op het eiland Santorini en vervolgens vijf jaar lang op fles gerijpt in de zee bij Santorini. Jessica Wiltenburg is assistent-maître en fromager. Zij is tevens verantwoordelijk voor de cocktails, die we ook in alcoholvrije varianten serveren.”

Gasten optimaal in de watten leggen

Takis Panagakis en Bibi Kuyp: “We zijn heel blij met de stap die we gemaakt hebben en met deze mooie ruimte, waar we onze gasten optimaal in de watten kunnen leggen. Overigens zoeken we nog een huurder die de exploitatie van het pand in Rijswijk wil overnemen. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Horecamakelaardij Knook & Verbaas.” 

Restaurant Elea is geopend van donderdag tot en met maandag vanaf 18.30 uur voor diner en op zaterdag en zondag vanaf 12.30 uur voor de lunch.

Over Bibi Kuyp, Takis Panagakis en Elea 

Bibi Kuyp werkte onder meer bij tweesterrenrestaurants De Zwethheul in Schipluiden en Sea Grill in Brussel. Toen ze als gastvrouw werkzaam was bij restaurant Mazie in Den Haag ontmoette ze Takis en sloeg de vlam in de pan. 

Takis Panagakis heeft sterrenrestaurants als Basiliek in Harderwijk en Brouwerskolkje in Overveen op zijn cv staan. Als wedstrijdkok wist hij veel kookwedstrijden te winnen, waaronder Variatiechef 2013, de persprijs van Slag op de Schelde 2017 en de Zeeuwse Mossel Trofee 2022.
Takis was zes jaar chef bij restaurant Mazie in Den Haag, waarna hij samen met Bibi in 2016 hun eigen restaurant Elea in Rijswijk opende. 

Met de creatieve en innovatieve keuken met subtiele Griekse invloeden veroverde Elea al snel een plaats in restaurantgidsen Michelin, Gault&Millau, Lekker en Proefschrift Restaurants. In 2017 won Elea de Haagse editie van de Algemeen Dagblad Gouden Pollepel. 

Eind 2022 sloten Bibi en Takis hun Elea in Rijswijk, om het op 17 februari 2023 te heropenen aan het Noordeinde in Den Haag.

Algemene informatie

Restaurant Elea
Noordeinde 142
2514 GP Den Haag
www.restaurantelea.nl

Meer restaurants in Den Haag waar wij over geschreven hebben, vind je hier.

restaurant Elea-2
restaurant Elea-4
Dutch Yellowtail Kingfish met een Griekse salade van komkommer, tomaat, groene paprika en kapperblad.
restaurant Elea-5
Zoete tzatziki: een dessert van Griekse yoghurt, komkommer, dille, knoflook, olijfolie en witte chocolade.
restaurant Elea-6
Knolselderij wellington met koolrabi, avgolemono, daslook.
Tekst: Astrid Schreuders
Fotograaf: Alieke Eising