restaurant 1397

Restaurant 1397: het nieuwe culinaire pareltje van Bergen op Zoom

Onlangs ontving ik een uitnodiging om het nieuwe restaurant 1397 (voorheen restaurant Hemingway) in Grand Hotel en Résidence De Draak in Bergen op Zoom te komen beleven tijdens een geheel verzorgd diner inclusief bijpassende wijnen. En dat was nog niet alles: aansluitend mocht ik genieten van een overnachting in één van de prachtige comfortabele kamers van Hotel De Draak. Hier hoefde ik uiteraard geen seconde over na te denken.

Neusje van de zalm

Restaurant 1397 is de nieuwe naam van het alom geprezen restaurant Hemingway, gevestigd in het oudste hotel van Nederland: Grand Hotel en Résidence De Draak. Per 6 september 2021 heeft het restaurant een nieuwe plek gekregen in een prachtig historisch kader, waarbij het de bedoeling is om het culinaire niveau nog verder te verhogen. 

Dat zowel Hotel De Draak als restaurant Hemingway al een goede naam hebben, bleek direct toen ik met mijn gezelschap eerder die middag een drankje dronk bij één van de horecagelegenheden op de Grote Markt. Het was iedereen blijkbaar direct duidelijk dat wij niet uit de buurt kwamen, en na het antwoord op de vraag waar wij die avond zouden dineren en verblijven, klonk er vanuit meerdere monden direct een goedkeurend “Zo, dan weet je wel direct het neusje van de zalm te vinden hier.”

Keukenteam onder leiding van chef-kok Torben Bouterse

Om 18:00 uur werden wij ontvangen voor het diner. Bij ons tafeltje met uitzicht op de Grote Markt werd ons verteld dat wij die avond mochten genieten een uitgebreid 6-gangendiner met bijpassende wijnen. Het menu is zorgvuldig samengesteld door het keukenteam van restaurant 1397 onder leiding van chef-kok Torben Bouterse. Hoewel in de gerechten wereldse invloeden zijn te bespeuren, vormt de Nederlandse keuken de basis van ieder gerecht. Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van lokale producten uit Bergen op Zoom en omstreken.

Menu restaurant 1397

restaurant 1397-2--1

Wij begonnen de avond met een aantal heerlijke amuses, een kleine impressie hiervan zie je op de hier bovenstaande foto. Deze heerlijke appetizers werden vergezeld door een glas Familia Oliveda Brut, een aangenaam frisse Cava met een aromaprofiel van perzik en abrikoos. Een mooie combinatie en een veelbelovend begin van de avond.

restaurant 1397-2--2

De eerste gang was een Crème Cru (rauwmelkse room uit Bretagne), geserveerd met rode biet, witte aceto en groene appel. Hierbij werd een zeer verrassend drankje geserveerd: een glas Sheppy’s Vintage 2019 Cider. Een gewaagde, maar zeer verrassende en smaakvolle combinatie.

restaurant 1397-3

De tweede gang bestond uit kwartel, geserveerd met lardo, sambai en little gem. Wat een prachtige combinatie van smaken. Hierbij werd een glas Villa Wolf Pinot Noir uit 2019 geschonken. Rood fruit, aardse tannines en zes maanden op hout gelagerd, wat de wijn een iets rokerige smaak geeft. Een kleine wolf in schaapskleren en hierdoor, ondanks dat dit druivenras wellicht in eerste instantie anders doet vermoeden, een perfecte match met dit duidelijk uitgesproken gerecht.

Van de kwartel en lardo gingen wij over naar rog. Voor mij persoonlijk altijd een favoriet als het gaat om vis. De rog werd geserveerd met kombu (zeewier), groene asperge en Dashi (Japanse bouillon) met witte ui. Het bijbehorende glas Martin Wassmer Weisser Burgunder uit 2020, een Pinot Blanc uit Baden met een fruitig aromaprofiel, maakte het gerecht helemaal af.

restaurant 1397-5--

De vierde gang bestond uit een ravioli met kastanje, hazelnoot en Eryngi (koningsoesterzwam). Wanneer je het zo ziet staan klinkt het misschien niet als een heel verassende combinatie, maar dat was het zeker wel. Ik denk dat je dit gerechtje persoonlijk moet proberen om dit te ervaren. Wat ontzettend knap om van een ‘simpel’ ravioli gerechtje zo’n prachtig uitgesproken smaaksensatie samengevoegd in één gerecht te ontwikkelen. Hierbij werd een Enate 234 geschonken, een aromatisch Chardonnay met nuances van appel, perzik en een licht mineraaltje.

restaurant 1397-6

Hierna werd er Hollands kalf geserveerd met miso, aubergine en sesam. Zoals je kunt zien op de foto, was de sesam onderdeel van een krokantje, heel leuk gedaan. Een kunstwerkje om te zien, maar ook qua samenstelling, want wat zijn hier veel totaal verschillende ingrediënten gebruikt. Een kunst om dit samen te kunnen brengen tot een heerlijk gebalanceerd gerecht, zonder dat één van de ingrediënten overheerst. Hierbij werd een glas Daylea Red uit 2011 geschonken, een blend van het Zuid-Afrikaanse wijnhuis Grangehurst.

restaurant 1397-9--

Tot slot was het tijd voor de laatste gang, een dessert van mango, roze peper, Valrhona en lychee. Een perfecte combinatie om het menu mee af te sluiten, want fris, fruitig en zoet maar niet te zwaar als zesde gang. Hierbij werd een hele fijne dessertwijn geschonken: een glas Oostenrijkse Tschida Spätlese Merlot uit 2018, met een smaakprofiel van perzik, appel en abrikoos.

Geweldig

Wat ik van het menu van restaurant 1397 vond? In één woord geweldig, alles klopte. Daarnaast wil ik ook zeker het team van de bediening speciaal benoemen: vriendelijk, persoonlijk, alle geduld van de wereld om vragen te beantwoorden, kundig en professioneel. Geen enkel moment had ik het idee dat er stressvolle situaties ontstonden of dat er iets niet liep zoals gepland. Alles was onder controle en dat geeft je als gast ook een heel fijn en ontspannen gevoel. Al met al ben ik van mening dat restaurant 1397 bovenaan je lijstje moet staan, wanneer je in de buurt van Bergen op Zoom verblijft en je houdt van het allerbeste op het gebied van culinaire belevingen. En wil je de avond helemaal goed afsluiten? Boek dan aansluitend een overnachting in Hotel de Draak, eveneens een grote aanrader.

Heel veel dank aan chef Torben Bouterse en team, voor deze fantastische avond!

Daniëlle

Kijk voor meer informatie en reserveringen op de website van restaurant 1397.