advocaat of jurist

Recht op vrije advocatenkeuze

Miss Legal schrijft iedere twee weken een artikel voor de lezeressen van Lifestyle NWS vol met tips rondom juridische kwesties en empowerment! Vandaag: het recht op vrije advocatenkeuze, wat houdt dit in? Stel, je wordt plotseling geconfronteerd met een ontslag, letsel na een verkeersongeluk of problemen na de aankoop van een duur bankstel. Wat nu? Een juridisch geschil brengt kosten met zich mee waar je doorgaans niet voor hebt gespaard. Dan is het goed verzekerd te zijn. Je kunt de juridische afwikkeling dan kosteloos uit handen geven. De verzekeraar laat het dossier behandelen door een juridisch geschoolde medewerker in dienst bij de verzekeraar. Maar wat als je niet tevreden bent of een andere advocaat wenst? Hieronder leggen we uit hoe het zit en waar je recht op hebt.

Wat is een vrije advocatenkeuze?

Verzekerden ervaren vaak als nadeel dat de behandelaar van hun dossier doorgaans niet bij hem/haar thuis komt en er wordt vaak getwijfeld aan de deskundigheid en inzet van de behandelaar. Sommige verzekerden ervaren dit nadeel zo groot dat zij besluiten een jurist of advocaat in te schakelen naar eigen keuze én op eigen kosten. Sinds dit jaar hoeft dat niet meer. Heb jij een rechtsbijstandverzekering? Dan heb je een vrije advocatenkeuze en de verzekeraar dient de kosten voor de zelf gekozen behandelaar te vergoeden.

Wanneer kan je beroep doen op vrije advocatenkeuze?

Het staat nu vast dat er vrije advocatenkeuze geldt bij alle soorten procedures ( gerechtelijke of administratieve), dus ook bij procedures waarvoor een advocaat niet verplicht is, zoals bij de kantonrechter.

Waarom weten we dat niet?

Ondanks het feit dat de vrije advocatenkeuze in de wet staat, is er over dit onderwerp geprocedeerd tot aan de Hoge Raad en het Internationale Hof van Justitie heeft zich hierover moeten uitspreken. Wellicht heb je de spraakmakende uitzending hierover van Tros Radar nog gezien in mei 2014.

Volgens de verzekeringsmaatschappijen brengt een vrije advocaatkeuze hogere kosten met zich mee, nu zij de gerechtelijke procedures niet meer kunnen laten afdoen door hun eigen werknemers. Ze verwachten dat dit extra kosten met zich meebrengt en overwegen deze door te berekenen in hun verzekeringspremies zodat de verzekerden alsnog betalen voor de mogelijkheid om een advocaat naar keuze in te schakelen. Het kan toch niet zo zijn dat iedereen zijn eigen advocaat of jurist kiest en vervolgens de rekening bij de verzekering indient?

Verzekeringsmaatschappijen vrezen het einde van de betaalbare rechtsbijstandsverzekering en nieuwe procedures volgen. De verzekeraar wil maar niet geloven dat er een vrije advocatenkeuze is. Ook hebben de meeste verzekeraars hun algemene voorwaarden aangepast met een maximale vergoeding voor zelf gekozen advocaat of jurist. Bodemprijzen, zo klagen diverse advocaten. Zo wordt de vrije keuze in advocaat of jurist alsnog beperkt.

Waar op te letten bij vrije advocatenkeuze?

Als verzekerde is het raadzaam een advocaat of jurist te kiezen waar je vertrouwen in hebt. De vrije advocatenkeuze is in het voordeel van de verzekerde. Rechtsbijstandsjuristen zijn doorgaans vakbekwame behandelaars. Voor zover dit niet zo is; zeker niet alle advocaten zijn deskundig en gemotiveerd. Bekijk in je zaak wie de behandelaar wordt en bepaal zelf of het een meerwaarde heeft om een andere advocaat of jurist in te schakelen.
De rechtsbijstandsverzekeraar is verplicht, zodra het aankomt op een procedure, je te informeren over het feit dat je de vrije advocatenkeuze hebt. Dat is waar je als verzekerde recht op hebt. Vraag daarom altijd naar de polisvoorwaarden (zowel vooraf als tijdens het geschil) en naar de mogelijkheden om een eigen advocaat/jurist te mogen kiezen, mocht je daar behoefte aan hebben. Zorg ervoor dat je de vraag digitaal of per mail stelt zodat je zwart op wit een antwoord hebt en goed geïnformeerd bent over zowel je rechten als de richtlijnen van je verzekeraar.

Heb je vragen over deze blog of wil je een advocaat of jurist kiezen van Miss Legal? Neem dan contact met ons op om deze mogelijkheden te bespreken.

 

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!