Zuid-Afrikaanse wijn

Proost deze maand op 364 jaar Zuid-Afrikaanse wijn!

Zuid-Afrika viert in de maand februari een maand lang de belangrijkste gebeurtenis op zijn wijnkalender: de 364ste verjaardag van de Zuid-Afrikaanse wijn! Dankzij een dagboek notitie van Jan van Riebeeck uit 2 februari 1659 is Zuid-Afrika het enige land ter wereld dat de exacte oorsprongsdatum van zijn wijnindustrie kan vaststellen.

Op 2 februari 1659 schreef Jan van Riebeeck in zijn dagboek: “Vandaag, God zij geprezen, is voor het eerst wijn gemaakt van Kaapse druiven”. Deze tijdloze woorden markeren de geboorte van de  Zuid-Afrikaanse wijnindustrie. Een gebeurtenis die nog steeds elk jaar wordt gevierd door wijnproducenten, restaurateurs, detailhandels, kenners en liefhebbers met de start van de wijnoogst.

De Zuid-Afrikaanse wijnindustrie nodigt iedereen uit om op 2 februari 2023 het glas te heffen als eerbetoon aan Zuid-Afrika’s rijke wijnerfgoed.

Wine Harvest Commemorative Event 

Op 2 februari vindt het jaarlijkse ‘Wine Harvest Commemorative’ event plaats bij Groot Constantia Wine Estate te Kaapstad. Tijdens dit event erkent de wijnindustrie haar pioniers voor hun uitzonderlijke bijdrage van het afgelopen jaar. In de loop der jaren zijn vele grootheden geëerd, denk aan: Nelson Mandela, de Unsung Wine Workers, Ntsiki Biyela, Norma Ratcliffe, Beyers Truter en Charles Back. In 2022 zijn Carmen Stevens, Denise Stubbs, Francois Viljoen en Christine Rudman tevens toegevoegd aan deze groep van uitstekende leiders. 

Proosten op biodiversiteit

Het beschermen van de rijke biodiversiteit van Zuid-Afrika is een prioriteit. Zowel grote als kleine wijnproducten zijn zich bewust van het feit dat zij beschermers zijn van het land waarop zij wijn verbouwen. Evenwicht bewaren tussen de natuur en de landbouw is essentieel en maakt Zuid-Afrika dan ook uniek als het gaat om wijnen van oorsprong en wijnbouw terroir. Deze vormen het hart en de ziel van de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie en drukken de buitengewone rijkdom van de wijnen van het land goed uit.

Maak je klaar om te vieren

Mis het niet! Zet het dikgedrukt in je agenda en vier de hele maand het Zuid-Afrikaanse wijnerfgoed. Via www.sawineharvest.co kun je op 2 februari virtueel meevieren en het glas heffen op de Zuid-Afrikaanse wijn! @sawineharvest #HappyBirthdaySAwine @wosa_nl.

Over WoSA 

WINES OF SOUTH AFRICA (WoSA) is een non-profitorganisatie die de export van alle Zuid-Afrikaanse wijn naar belangrijke internationale markten promoot. Naast het hoofdkantoor in Stellenbosch, Zuid-Afrika heeft WoSA ook kantoren in Johannesburg, Engeland, Canada, USA, Zweden, China, Duitsland en Nederland.