OMEGA Speedmaster Moonwatch-2

OMEGA lanceert nieuwe Speedmaster Moonwatch

De OMEGA Speedmaster Moonwatch, die nu al bekend staat als de meest iconische chronograaf op aarde, presenteert zijn nieuwste editie – met een witgelakte wijzerplaat die geïnspireerd is op de ruimteverkenning en het beroemde erfgoed van de collectie. Prijskaartje? Zo’n €9.000.

Allereerste exemplaar gespot om de pols van Daniel Craig

Fans van de Moonwatch kijken al sinds november 2023 vol verwachting uit naar dit fascinerende model, toen het allereerste exemplaar werd gespot om de pols van OMEGA-merkambassadeur Daniel Craig, tijdens de Planet OMEGA-tentoonstelling in New York. Nu is het ontwerp eindelijk officieel onthuld en zal het beschikbaar zijn voor de openbare verkoop.

Zeldzame witte wijzerplaat

Het meest opvallende kenmerk van het horloge is de zeldzame witte wijzerplaat. Bij de ontwikkeling van de originele Speedmaster in 1957 was een van de belangrijkste doelen van de ontwerpers het produceren van een gemakkelijk af te lezen display. Vandaar de witte wijzers en indexen op een zwarte wijzerplaat. Bij deze nieuwe versie geeft het tegenovergestelde kleurenpallet hetzelfde resultaat. OMEGA heeft deze nieuwe wijzerplaat niet alleen uitgevoerd in wit met zwarte details en nieuwe toegepaste indexen, maar de ontwerpers hebben ook de ‘Speedmaster’ naam in het rood toegevoegd en de gehele wijzerplaat glanzend gelakt – de eerste keer dat deze techniek is toegepast op de wijzerplaat van de Moonwatch.

OMEGA Speedmaster Moonwatch-3

Waarom wit?

Maar waarom wit? Het ontwerp is geïnspireerd op de witte en zwarte kleuren van de ruimtepakken van astronauten, met name de pakken die worden gebruikt tijdens extravehicular activity (EVA), zoals ruimtewandelingen. Een authentieke connectie, gezien de Speedmaster Moonwatch al sinds 1965 officieel wordt gedragen door NASA-astronauten en bekend staat als het eerste horloge dat op de maan werd gedragen. Daarnaast staan er sinds Apollo 13 in 1970 ook rode lijnen op de pakken om de rang van de commandant aan te geven.

Bovendien is er nog een speciale reden om voor wit te gaan. In 1969 maakte OMEGA het prototype ALASKA I, als onderdeel van hun geheime NASA-project om het perfecte ruimtehorloge te ontwerpen. Na maandenlang experimenteren heeft OMEGA gekozen voor een witte wijzerplaat, omdat deze een bijzonder effectieve thermische reflectiecoëfficiënt biedt. Het rode Speedmaster-logo is tevens een knipoog naar de beschermende rode kast die het originele ALASKA I horloge omhulde.

OMEGA Speedmaster Moonwatch-4

Ambacht van het horloge

Behalve de witte wijzerplaat onthult OMEGA nog meer over het ambacht van het horloge. Het 42 mm roestvrijstalen horloge wordt gepresenteerd op een comfortabele en op vintage geïnspireerde roestvrijstalen armband, die bestaat uit vijf gebogen schakels per rij. Een klassieke look met gepolijste en geborstelde details. Er zijn ook nog twee andere versies beschikbaar, waaronder een zwarte band van micro geperforeerd leer met rode en witte stiksels, en een rubberen antibacteriële band met een maanpatroon in reliëf aan de onderkant voor meer comfort en esthetiek.

Voor Moonwatch-fans heeft de zwart geanodiseerde aluminium bezel van elk uurwerk een beroemde “Dot over Ninety” op de tachymeter schaal gekregen, terwijl het horloge van binnen wordt aangedreven door het Co-Axial Master Chronometer Calibre 3861, de meest up-to-date versie van het legendarische Calibre 321 dat werd vertrouwd door astronauten op de maan.

Meer informatie over de OMEGA Speedmaster Moonwatch vind je hier.

OMEGA Speedmaster Moonwatch-5