hermitage
Evert Elzinga

Nieuwe objecten Juwelen!-tentoonstelling in de Hermitage

Woensdag 29 juli, zijn twee bijzondere objecten toegevoegd aan de Juwelen!-tentoonstelling in de Hermitage Amsterdam. Onder begeleiding van conservator Natascha Wieman en juwelenhistoricus Martijn Akkerman werden ze uitgepakt en geïnstalleerd. De aanwinsten zijn vervaardigd door de beroemde hofjuweliers van de Russische keizerlijke familie Bolin en Fabergé.

De nieuwe objecten

Van Bolin is er een unieke kersenbroche (ca. 1850) te zien, gemaakt van enorme granaten, briljantgeslepen diamanten, goud en zilver. Bolin was de meest vooraanstaande Russische hofleverancier van juwelen in de late achttiende eeuw, ruim voordat Fabergé die status kreeg. Van Fabergé is er een ‘presentatiegeschenk’ (ca. 1903) met een foto van de laatste tsaar Nicolaas II, een cadeau dat hij gaf voor bewezen diensten. Het elegante kunstwerk is gemaakt van goud, zilver en diamanten en uitgevoerd in het karakteristieke kleur- en guilloché-emailpatroon, het beroemde handelsmerk van de meesters van Fabergé.

De twee nieuwe objecten zijn vanaf donderdag 30 juli te bewonderen in de tentoonstelling Juwelen! Schitteren aan het Russische hof, die tot in het najaar  kan worden bezocht.

Juwelen! Schitteren aan het Russische hof

De fabelachtige collectie juwelen vormt een van de grote schatten van de Hermitage St.-Petersburg. Een indrukwekkende verzameling die door de eeuwen heen is uitgegroeid tot een heuse schatkamer met duizenden kostbaarheden. Daaruit zijn ruim 300 adembenemende stukken, met tienduizenden edelstenen, te zien in de tentoonstelling Juwelen!. Van agaat tot zirkoon, vrijwel alle bijzondere steensoorten zijn te bewonderen. Ze werden verwerkt in de meest exquise juwelen en accessoires, gedragen door de Russische high society. De juwelen vertellen – samen met rijk gedecoreerde baljaponnen, keizerlijke kostuums en majestueuze portretten – persoonlijke verhalen en geven een fascinerend beeld van ruim twee eeuwen mode en juwelen.

Bekijk voor meer informatie de website van Hermitage Amsterdam.

hermitage
Evert Elzinga
Meer lifestylenieuws? Check onze uitgebreide Lifestyle NWS lifestylerubriek!
Wil jij op de hoogte blijven van al het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!