Nieuwe BMW Z4

Net te laat voor de Indian Summer die we nu beleven, maar ruim op tijd voor de volgende zomer; vanaf begin 2019 staat de nieuwe BMW Z4 in de showroom bij de dealer. Onlangs was de auto voor het eerst te zien op de Pebble Beach Concours d’Elegance aan de kust van Californië en op de BMW stand op de Autosalon van Parijs (4-14 oktober) staat hij ook in volle glorie te pronken. Vergeet de oude BMW Z4 die in augustus 2016 voor het laatst van de band rolde, dit is een compleet nieuwe roadster, nu inclusief een stoffen dakje, het stalen klapdak is verleden tijd.

In dit segment gaan de verkopen niet skyhigh, de ontwikkelingskosten zijn wel aanzienlijk en de vraag is dus of die terugverdiend kunnen worden. BMW ondervond dat al in de jaren 50 van de vorige eeuw met de BMW 507, waarvan er maar 254 stuks van gemaakt werden met als gevolg een bijna-faillissement. Zover zal het nu niet komen want speciaal voor de nieuwe BMW Z4 is BMW een samenwerking aangegaan  met Toyota. De nieuwe Toyota Supra, die binnenkort op het toneel verschijnt is een broertje van de BMW Z4, zij het dat de Supra alleen als coupé beschikbaar komt. In eerste instantie komt de Z4 als First Edition BMW Z4 M40i op de markt.  Overigens; had je opa in de jaren 50 toch een BMW 507 gekocht, dan was dat z’n beste investering ever; ze worden nu geveild voor zo’n 2 miljoen euro per stuk. De First Edition BMW Z4 M40i  is een potente jongen met een 3-liter 6 cilinder TwinPower motor, 340 pk sterk waarmee je in 4,6 seconden naar de 100 km/h kunt sprinten. Later in de tijd zullen naast de First Edition M40i ook nog een “gewone”M40i,  BMW Z4 sDrive 20i en een BMW Z4 sDrive30i verschijnen.

De buitenkant

BMW heeft z’n best gedaan om er een aantrekkelijke roadster van te maken en dat is volgens ons helemaal gelukt. Korte overhangen aan de voor en achterkant, een lange motorkap en een laag zwaartepunt met een ideale verdeling van gewicht over voor- en achteras van 50/50. Tot een snelheid van 50 km/h kan de stoffen kap in 10 seconden naar beneden of omhoog.

De First Edition BMW Z4 M40i is alleen in de kleur is Frozen Orange Metallic beschikbaar, de andere uitvoeringen (sDrive 20i, sDrive30i en M40i) zullen snel volgen. De beide sDrive’s zijn leverbaar in 3 aankledingniveau’s; als Advantage, Sportline en M-Sport. 

Het interieur

Het interieur heeft BMW bewust een minimalistisch design meegegeven, met stijlvolle decorelementen, gemaakt van mooie materialen. Het geheel zorgt ervoor dat het bijzonder aangenaam is om met deze auto een roadtrip te maken. 

Uiteraard heeft BMW de nieuwste versies van rijassistentiesystemen en infotainmentsystemen ingebouwd.

De motoren

Voorlopig dus alleen de 3-liter 6 cilinder M40i TwinPower motor met 340 pk, later volgen een 4 cilinder 2,0 liter sDrive 20i met 197 pk en een 4 cilinder 2,0 liter sDrive 30i met 258 pk. De M40i heeft elektronisch instelbare dempers, een M Sport-remsysteem en een elektronisch aangestuurd differentieel op de achteras. De topsnelheid van deze sportwagen is begrensd op 250 km/h. Alle motoren zijn gekoppeld aan een 8 gangs Steptronic automatische versnellingsbak met schakelflippers aan het stuur.

Prijzen

De Nederlandse prijzen zijn nog niet bekend gemaakt, ter indicatie zijn dit de (veel lagere) prijzen in Duitsland; de sDrive 20i vanaf € 40.950, sDrive30i vanaf € 48.950, M40i vanaf € 60.950 en de First Edition M40i vanaf € 74.900.

Meer autonieuws? Check onze uitgebreide Lifestyle NWS autorubriek!
Wil jij op de hoogte blijven van al het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!