BMW X2

BMW X2 en iX2

BMW komt met een nieuwe BMW X2, beter nog: voor het eerst ook met een volledig elektrische BMW iX2. De uitgaande versie van de X2 heeft het zes jaar volgehouden en was ook eigenlijk een buitenbeentje in de BMW line-up. Normaal gesproken zijn de X-modellen van BMW met een even getal modellen met een sterk aflopende daklijn, maar de BMW X2 was meer een hatchback met cross-over kenmerken en een grotere bodemvrijheid.

Ook de nieuwe X2 is een cross-over, niet alleen groter, maar veel meer een coupé-SUV. BMW noemt het zelf een Sport Activity Coupé (SAC). Ruimer, groter en dus nu ook als elektrische iX2. De uitgaande uitvoering van de X2 was ook als plug-in hybride te bestellen, de nieuwe X2 vooralsnog niet. Wel ook met benzine of dieselmotor. Vanaf maart 2024 kunnen we de nieuwe BMW X2 op de weg verwachten.

De buitenkant

De BMW X2 is een stuk groter dan de uitgaande versie: 4,55 meter in de lengte en daarmee 19 centimeter langer, 6,5 centimeter hoger en een dikke 2 centimeter breder. Het design van de nieuwe X2 volgt die van alle nieuwe BMW’s: strak, opvallend en uitdagend. Je houdt er van of je vindt het helemaal niks. Wat blijft zijn de fantastische rij-eigenschappen en de sportieve uitstraling. Opvallend aan de X2 zijn de nieuwe koplampen en de grille (eventueel met de BMW Iconic Glow verlicht) die we nog niet gezien hebben op een BMW.

Ook opvallend: die achterkant, door de aflopende daklijn die vloeiend over gaat in de achterruit en een subtiele spoiler. De elektrische iX2 verschilt uiterlijk van de en de X2 door een achterbumper vol flinke kunststof panelen die voor openingen moeten doorgaan. De iX2 heeft een dichte grille met een i-kenmerkend patroon. De BMW X2 M35i xDrive heeft M specifieke designkenmerken zoals dubbele uitlaat eindpijpen. Voor het oppimpen van de X2 heeft BMW voor alle modelvarianten een M Sportpakket in de aanbieding.

De binnenkant

De binnenkant van de BMW X2 heeft veel overeenkomsten met die van de BMW X1. Is dat jammer? Welnee, die is helemaal up-to-date. Uiteraard profiteert de nieuwe X2 van de toegenomen buitenmaten. Het slanke dashboard met BMW Curved Display wordt gecombineerd met een ‘zwevende’ centrale armsteun met een geïntegreerd bedieningspaneel. Vooraan de middenconsole bevinden zich twee bekerhouders en een indirect verlicht smartphonevak met draadloze oplaadmogelijkheid.

Nieuw ontwikkelde stoelen zijn optioneel leverbaar in geperforeerd Veganza of Vernasca leder met fraai stikwerk als alternatieven voor de standaard stoffen bekleding. Andere opties zijn sportstoelen, elektrische stoelverstelling met Memory functie, een lendesteun en een massagefunctie. Er zijn verschillende verbeteringen doorgevoerd op het gebied van akoestisch comfort en bescherming van inzittenden. Tot de standaarduitrusting behoort bijvoorbeeld een airbag tussen de voorstoelen.
De BMW X2 is uitgerust met de nieuwste BMW iDrive op basis van het BMW Operating System 9 en het bedieningssysteem met QuickSelect voor snelle toegang tot veelgebruikte functies. Augmented View is optioneel beschikbaar voor het BMW Maps navigatiesysteem dat gebaseerd is op cloudgegevens. Het BMW ID en integratie van smartphone via zowel Apple CarPlay® als Android Auto™ zijn standaard beschikbaar voor de nieuwe BMW X2.

De aandrijving

Natuurlijk gaat de aandacht direct naar de volledig elektrisch aangedreven versies. Vooralsnog is dit alleen in de vorm van de BMW iX2 xDrive30, later komt er nog een eDrive20 die ook in de BMW iX1 ligt. De twee elektromotoren – een op de vooras en een op de achteras – van de xDrive30 zorgen voor een systeemvermogen van 313 pk en een 64,8 kWh groot accupakket. In 5,6 seconden zit je dan van stilstand naar 100 km/h en dan door naar een topsnelheid van 180 km/h. Het bereik van BMW iX1 xDrive30 is gemiddeld 449 kilometer. Snelladen kan met een laadvermogen van tot 130 kW. Een 22 kW
AC-boordlader is optioneel.

De BMW X2 sDrive20i is de lichtste benzineversie met 1.5 driecilinder-turbomotor goed voor 170 pk. Die mild-hybride benzineversie heeft een 19 pk sterke geïntegreerde elektromotor. In 8,3 seconden ga je dan naar een snelheid van 100 km/h. Zijn topsnelheid: 213 km/h.

Topdog van de X2 range wordt de BMW X2 M35i xDrive. De M Performance-versie is vierwielaangedreven en heeft 300 pk uit een 2.0-viercilinder-turbomotor. In 5,4 tellen sprint je dan van stilstand naar de 100 km/h.

Dieselen

Dieselen kan met de BMW X2 sDrive18d met een viercilinder motor goed voor 150 pk. Net als de andere brandstofmotoren gekoppeld aan een zeventraps Steptronic-automaat met dubbele koppeling. In de loop van 2024 wordt ook nog een sterkere dieselversie beschikbaar als xDrive23d met vierwielaandrijving en 211 pk.

De prijzen

De prijzen van de nieuwe BMW X2 beginnen bij €52.340 voor de BMW X2 sDrive20i Launch Edition, de elektrische BMW iX2 xDrive30e begint bij €59.350. De BMW X1 M35i kost je €83.739.

BMW X2-2
BMW X2-4
BMW X2-3
BMW X2-5
BMW X2-6
BMW X2-7
BMW X2-8
BMW X2-9
BMW X2-10
BMW X2-11

Kijk voor meer informatie over de BMW X2 op de website van BMW.