MG E-Motion concept

Op de 17e International Automotive Show in Shanghai (China) staat tot ieders verrassing een wonderschone conceptauto met een embleem van MG er op. Dit oude Engelse sportwagenmerk met geboortejaar 1924 was toch al lang ter ziele? Ja en nee; moederbedrijf Rover ging in 2005 kopje onder, maar de naam MG werd door de Chinese autobouwer Nanjing Automotive Group uit de failliete boedel gekocht. Kort daarop werd Nanjing Automotive ingelijfd door China’s grootste autoproducent, Shanghai Automobile and Industrial Corporation (SAIC).

5 miljoen auto’s per jaar

Bij groot moet je bij dit bedrijf denken aan de productie van 5 miljoen auto’s per jaar. SAIC ging vanaf 2011 ook weer in Engeland, Birmingham, de oude thuishaven van MG, van start met het produceren van nieuwe auto’s onder het MG label. Momenteel worden daar 2 niet zo succesvolle low-budget modellen gebouwd, die behalve dan in Engeland, niet in Europa verkocht worden. SAIC richtte in Birmingham ook een MG designafdeling op, met als belangrijkste doelstelling om auto’s te ontwikkelen die vanaf eind 2019 wel in Europa verkocht gaan worden. Een van de vruchten daarvan zien we nu in de vorm van de MG E-Motion concept op de Shanghai Automotive Show.

E-Motion design

Het design van de auto is zonder meer fraai te noemen. Het conceptmodel is een sportieve coupé, met 2 vleugeldeuren en 4 zitplaatsen. Je zou kunnen zeggen dat het een GT design heeft. Een lange motorkap, korte achterkant, een aflopende daklijn en klassieke, gracieuze vormen. Alleen de koplampen zijn scherp getekend en dissoneren wat met de rest van het design. De E-Motion staat op een door SAIC ontwikkeld modulair platform.

Hoe mooi het ook is, toch krijg je wel het gevoel dat je al eens eerder zo’n uiterlijk gezien hebt. Er zit wat van Mazda en Mercedes-Benz in, maar ook van Aston Martin. Maar het kwartje gaat helemaal vallen als je kijkt naar de conceptversie van de Buick Avista van begin 2016.

Toeval of een knap staaltje Chinees kopieerwerk?

Wij houden het maar op het eerste, toch? De binnenkant van de MG E-motion ziet er luxueus en wat futuristisch uit. Het is een aantrekkelijke mix van leder, aluminium en display’s. Dat gebogen beeldscherm op de middenconsole is bijzonder. Volgens MG is er een intelligent infotainment systeem ingebouwd en zijn alle internettoepassingen mogelijk.

Elektrisch rijden

De aandrijving is volledig elektrisch, volgens MG zou je met volle accu’s zo’n 500 kilometer kunnen rijden zonder bijladen. Sprinten naar de 100 km/h gaat in minder dan 4 seconden, lekker snel dus. Verdere info over de aandrijving heeft MG nog niet bekend gemaakt.

Vanaf eind 2019 te verwachten in Europa

De MG E-Motion is nog in de concept fase. MG laat het van de publieksreacties op de auto afhangen of het model in productie wordt genomen. Nou wat ons betreft gaat MG er serieus werk van maken. MG heeft al wel bekend gemaakt dat er geen dealernetwerk over Europa wordt uitgerold; er zullen per land een paar eigen MG-winkels komen, ondersteund door een onlinewinkel. Zoals Tesla het dus ook doet.

 

 

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!