Kia Stinger

Kia kennen we als de producent van een eindeloze rij kleine en iets grotere gezinsauto’s. Daar komt voorlopig nog geen einde aan, sterker nog; het aanbod wordt binnenkort aangevuld met een serieuze sportsedan; over een half jaar komt de Kia Stinger op de markt, met als topversie de Stinger GT met een 3,3-liter twin-turbo V6 Lambda II-benzinemotor met 370 pk. De snelste Kia ooit, met een sprint van 0 naar 100 km/h in 4,9 seconden. De Stinger is ontwikkeld in Frankfurt en op de Nürburgring onder leiding van Peter Schreyer.

Kia?

Kia (est.1944 in Zuid-Korea) is in Europa eigenlijk nog een jong merk, pas midden jarig 90 kwam Kia hier op de markt. Het is een van de snelst groeiende automerken. Het succes van Kia Motors begon in Nederland in 2010 met de introductie van de Kia Sportage. Kia staat overigens voor het tweede jaar op rij nummer 1 op het gebied van kwaliteit van nieuwe auto’s in het onderzoek van het onafhankelijke onderzoeksbureau J.D. Power, zelfs boven de bekende Duitse merken dus.

Kia Stinger

De Stinger heeft een krachtige en stijlvolle look met die platte voorruit en de relatief lage daklijn. Directe concurrenten voor de basisuitvoering zijn de Audi A4, de BMW 4 Serie Gran Coupé en de Lexus IS. Met zijn ruim 4,8 meter lange en bijna 1,9 meter brede body is de Stinger flink ruimer dan z’n concurrenten. Hij komt in Europa in 3 uitvoeringen; als GT met 3,3-liter twin-turbo V6 Lambda II-benzinemotor met 370 pk, als basisuitvoering met een 255 pk sterke 2.0 turbo benzinemotor en als dieselversie met een 2,2-liter turbo dieselmotor met 200 pk. De auto is te bestellen met achterwielaandrijving of met vierwielaandrijving.

De Stinger heeft vijf rijmodi : Personal, Eco, Sport, Comfort en Smart. Je kunt hiermee de stijfheid van de dempers, het stuurgedrag en de gasrespons bepalen.

Het interieur oogt stijlvol en sportief met de nieuwste multi-mediasystemen binnen handbereik.
Je kunt zelf bepalen hoe het motorgeluid klinkt in de cabine; met een Active Sound Design programma komt het motorgeluid uit de geluidsboxen. Een snelle sprint in de modus Sport klinkt dan ook anders dan bij een sprint in de modus Smart.

De verkoop van de Kia Stinger start in het 4e kwartaal

De Europese verkoop start in het vierde kwartaal van 2017. Kia Motors Nederland is nog in onderhandeling met het hoofdkantoor in Zuid-Korea over de prijsstelling. Zou de auto flink duurder moeten worden dan z’n concurrenten, dan zal hij niet in Nederland aangeboden worden. En dat zou natuurlijk vreselijk jammer zijn voor de liefhebbers van zo’n prachtige auto.

Update 11 -7-2017:
De snelste, krachtigste en meest dynamische Kia ooit – de gloednieuwe Kia Stinger – komt naar Nederland. De eerste exemplaren arriveren in het vierde kwartaal van 2017 op Nederlandse bodem. Informatie over het motorenprogramma en de prijzen maakt Kia in een later stadium bekend.

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!