Kia Concept EV9

Kia Concept EV9

Kia liet onlangs de Kia Concept EV9 zien, een volledig elektrisch aangedreven SUV die in 2023 in productievorm op de markt komt. Het grappige is dat die productie EV9 al gereed is en vanaf dat model is de Concept ontworpen. De omgekeerde weg dus van hoe het normaal in autoland gaat. De EV9 zal ook het eerste nieuw te verschijnen model zijn van Kia na de EV6. Zoals al verwacht is dat model goed aangeslagen in Nederland.

Ook de Kia EV9 zal op hetzelfde geavanceerde E-GMP platform gebouwd worden. De Kia Concept EV9 is ook qua design opzienbarend. Strakke lijnen, groot volume gezinsauto met een strakke binnenruimte die volgestopt is met de modernste technologie. Alle komende SUV’s van Kia zullen volgens deze principes ontworpen worden: hypermodern aan de buitenkant, innovatief en hightech aan de binnenkant en met een volledig elektrische aandrijflijn.

De buitenkant

Even wennen die buitenkant, het is “something you’ve never seen before”. De Rivian-r1s komt hier nog het dichtst bij in de buurt. Een robuust uiterlijk, met bijna rechtopstaande voorruit, hooggeplaatste speciale spatborden, een groot panoramisch dak, strakke lijnen en scherpe hoeken. En dan die enorme buitenmaten: 4 meter 93 lang, 2 meter 06 breed en 1 meter 79 hoog. Ruimte genoeg voor drie zitrijen.

Aan de voorkant is de EV9 Concept volledig in carrosseriekleur uitgevoerd, doe je de lichten aan, dan is er een soort grille te zien met een wolkenpatroon. De dakreling kan verzinken in het dak, zodat de luchtweerstand lager wordt. Het ontwerp van de driehoekige D-stijl zorgt ervoor dat de auto herkenbaar is. Grote 22 inch wielen zorgen voor een robuuste uitstraling.

De binnenkant

Ook de binnenkant is strak vormgegeven, maar door het gebruik van zachte, gerecyclede, materialen  doet het interieur toch comfortabel aan. Een pop-up stuur en een interactief ultrabreed 27 inch beeldscherm voor bediening van media, klimaatregeling en comfort, meer valt er niet te zien als je instapt. De SUV heeft drie interieurmodi die je naar behoefte kunt instellen. 

De Active Mode wordt geactiveerd wanneer de Concept EV9 rijdt, de Pause Mode transformeert bij stilstand de binnenruimte in een eersteklas lounge. De stoelen draaien dan om zodat de inzittenden op de eerste en derde zitrij elkaar kunnen zien en de stoelen op de tweede rij kunnen worden neergeklapt om als tafel te gebruiken. In de Enjoy Mode draaien de drie zitrijen om en gaat de achterklep open zodat je van de buitenomgeving kunt genieten. 

De aandrijving

Kia heeft nog niets bekend gemaakt over de prestaties van de elektrische aandrijving van de EV9. Te verwachten valt dat gekozen kan worden uit de elektrische aandrijvingen die beschikbaar zijn voor de EV6. Met name dan de krachtigste uitvoeringen, geschikt voor 800V supersnelladen en een batterij van 77,4 kWh en vierwielaandrijving, goed voor een actieradius van zo’n 500 kilometer en een oplaadtijd van 18 minuten voor 10-80% “bijtanken”. Met een vermogen van 325 pk en een sprint van 0-100 km/h in 5,2 sec. 

Kia Concept EV9-2
Kia Concept EV9-3
Kia Concept EV9-4
Kia Concept EV9-5
Kia Concept EV9-6
Kia Concept EV9-7
Kia Concept EV9-8
Kia Concept EV9-9
Kia Concept EV9-10

Meer informatie over de Kia Concept EV9? Kijk dan op de website van Kia.