Kia EV9

Kia EV9

Zo, dat is nog eens een ander design! Ontmoet de splinternieuwe Kia EV9 (eerder schreven wij al een artikel over het conceptmodel). Een grote, elektrisch aangedreven SUV, strak aan de buitenkant, maar o zo slim aan de binnenkant. Het nieuwe topmodel van Kia is groot, heeft drie volwaardige zitrijen, en toch een aerodynamica van Cw 0,28. Ook heeft Kia z’n best gedaan om natuurlijk leder uit te faseren en volop gebruik te maken van biomaterialen zoals maïs, suikerriet en natuurlijk oliën, daarnaast wil Kia wil het aandeel van gerecycled plastic in haar modellen tegen 2030 verhoogd zien tot 20 procent.

Met de elektrische aandrijving en het accupakket is het mogelijk om meer dan 541 km met een volle accu te rijden en met ultrasnelle 800V-technologie kun je 239 km bijladen in 15 minuten. 

In Zuid-Korea start de verkoop van de EV9 zo’n beetje op dit moment, in ons land moeten we wachten tot het derde kwartaal van dit jaar. Nederlandse specificaties en prijzen zijn nog niet allemaal bekend gemaakt.

De buitenkant

Over het design van de EV9 kunnen we kort zijn: het gaat volledig in tegen wat op dit moment gangbaar is. Hoekige vormen, scherpe lijnen, het is de nieuwe designtaal van Kia, ook andere nieuwe modellen van het merk krijgen hier mee te maken. 

De EV9 is 5 meter lang, 2 meter breed en 1,76 meter in de hoogte. Je denkt dat die hoekige vorm veel wind gaat vangen, maar nee: de CW-waarde is maar Cw 0,28 en dat is niet meer dan bijvoorbeeld die van een veel kleinere Audi e-Tron Q4. Dit is het gevolg van een 3D onderplaat van Kia, luchtopeningen in de voorbumper en aerodynamische wielen. Aan de voorkant zien we futuristische verticale Matrix LED-koplampen.

De Kia EV9 komt in twee uitvoeringen, de GT-Line heeft een ander exterieurdesign met in zwarte kleuren uitgevoerde voor- en achterbumpers, wielen en roofrails. De GT-Line is ook voorzien van een speciale versie van de “Digital Pattern Lighting Grill”. 

Kia heeft gezorgd voor een extra hoge torsiestijfheid van het chassisframestructuur. Daarnaast is er een wereldprimeur voor wat betreft de verbindingsstructuur van de B-stijl van de EV9, die ervoor zorgt dat de zijwaartse impact van een aanrijding wordt geminimaliseerd waardoor inzittenden en het batterijpakket extra beschermd zijn.

De binnenkant

De elektrische Kia EV9 is verkrijgbaar met zeven of zes zitplaatsen. Daarnaast is het interieur zo flexibel gemaakt dat er verschillende stoelopstellingen mogelijk zijn. Bij de GT-Line is het mogelijk om  de stoelen op de tweede rij 180-graden te draaien. Het interieur van de EV9 is verkrijgbaar in verschillende kleurencombinaties.

Er is een arsenaal aan assistentiesystemen ingebouwd, zoals Highway Driving Pilot (HDP)3 in de GT-Line, waarmee autonoom rijden op level 3 mogelijk is. Dit systeem heeft vijftien sensoren om objecten te scannen en te detecteren in een volledig gezichtsveld van 360 graden. Als eerste Kia model is de EV9 gekoppeld aan de Kia Connect Store om features en updates “over-the-air” te upgraden.

Ook kan de SUV zichzelf met een druk op de knop parkeren zonder tussenkomst van de bestuurder. 

Verder heb je de beschikking over onder andere Blind-Spot Collision-Avoidance Assist (BCA), Lane Keeping Assist (LKA) en Intelligent Speed Limit Assist (ISLA). 

Aan de buitenkant tref je geen spiegels aan, in de voorportieren zitten aan de binnenkant schermpjes.

De aandrijving van de Kia EV9

Qua aandrijving kun je kiezen voor achterwielaandrijving of vierwielaandrijving. Beide zijn uitgerust met een 99,8 kWh batterijpakket. De achterwielaandrijver heeft een 150 kW (204 pk) / 350 Nm sterke elektromotor, waarmee de SUV in 9,4 seconden van 0 naar 100 km/u kan sprinten. Het bereik van deze uitvoering is 541 km. De vierwielaandrijver is uitgerust met twee elektromotoren met een totaalvermogen van 283 kW (385 pk). Dan kun je in 6,0 seconden van 0 naar 100 km/u. Wil je nog sneller, dan kun je (alleen) voor de vierwielaandrijver een Kia abonnement nemen op de via de Kia Connect Store te downloaden boostfunctie waarmee je 100 Nm aan extra koppel krijgt en in 5,3 seconden van 0 naar 100 km/u kunt.

Kia EV9-2
Kia EV9-3
Kia EV9-4
Kia EV9-5
Kia EV9-6
Kia EV9-7

Meer informatie over de Kia EV9? Kijk dan op de website van Kia.