decoreren

Je woning decoreren voor de herfst- en wintermaanden

Hoewel de sfeer van je interieur begint bij de meest prominente aanwezige onderdelen, denk aan de vloer, de muurbekleding en het meubilair, zijn het de details en de accessoires die een groot verschil kunnen maken. De onderstaande accessoires vergen geen grote investeringen of verbouwingen, maar kunnen wel een heerlijke herfst- en wintersfeer creëren.

Plaids en kussens

Wat ons betreft kun je niet genoeg stijlvolle kussens en woondekens in je woning hebben. Fluweel en velours zijn op dit moment razend populair en creëren net even een wat luxere sfeer. Zoek je iets dat meer past bij een stoerdere Scandinavische stijl? Dan zijn er genoeg plaids en kussenhoezen te verkrijgen in robuustere stoffen. Je kunt hierbij ook experimenteren met verschillende kleuren of zelfs verschillende stoffen. Wist je trouwens dat je tegenwoordig ook speciale warmtekussens en plaids kun kopen? Dat staat niet alleen ontzettend gezellig, het is ook nog eens fijn voor de energierekening. 

Geurkaarsen

Er zijn verschillende manieren waarop kaarsen kunnen bijdragen aan een gevoel van warmte en gezelligheid. Ze kunnen functioneren als een stijlvol decoratie-object; zet ze bijvoorbeeld gegroepeerd op een mooi plateau of plaats de kaarsen apart in glazen vazen. Op deze manier verspreiden de kaarsen iedere avond een sfeervol en warm licht en ziet het er overdag ook nog stijlvol uit. Gewone kaarsen geven veel gezelligheid en sfeer aan je huis, maar geurkaarsen doen dat eigenlijk nog veel meer. Onderschat de kracht van geur namelijk niet; geurkaarsen kunnen de sfeer in een ruimte daadwerkelijk beïnvloeden. Iedere geur roept een bepaalde beleving of een bepaald gevoel op. Om een extra wintergevoel te creëren in huis, kun je bijvoorbeeld kiezen voor heerlijke kaneel of houtige geuren.

Bloemen

Wat je interieurstijl ook is, bloemen geven altijd sfeer. Verwen jezelf door af en toe (of elke week) een vers boeket te kopen, dat past bij het seizoen en bij de kleuren van je interieur. Geef het geheel een prominente plek in de woonkamer en geniet ervan. Je kunt overigens ook spelen met het ontwerp en de vorm van de vazen. Zo kun je gaan voor één grote vaas, maar bijvoorbeeld ook voor meerdere kleintjes bij elkaar. De bloemen hoeven overigens zeker niet vers te zijn, droogbloemen of de wat luxere zijden bloemen, heb je tegenwoordig ook in overvloed. Deze bloemen geven eveneens een geweldig sfeervol resultaat, dat nog blijvend is ook. 

Verlichting

We benoemen de verlichting als laatste, maar eigenlijk is dit de belangrijkste sfeermaker in een woning wanneer het buiten donker(der) wordt. Probeer de verschillende mogelijkheden vooral eens uit om goed te kijken wat het beste bij jouw interieur past. Zo kun je het strakker houden met  een aantal staande lampen, of het gebruik van spots in het plafond die je naar wens kunt dimmen. Daarnaast je kun je geheel een stuk zachter en sfeervoller maken met kleinere tafellampen met een mooie lampenkap. Heb je geen zin om ieder seizoen nieuwe lampen aan te schaffen? Denk dan eens aan het simpelweg wisselen van alleen de lampenkap, een andere vorm en een andere kleur kunnen werkelijk een wereld van verschil maken.