eigen onderneming

Je eigen onderneming starten, wat moet je als zzp’er regelen?

Het zijn gekke tijden en we hebben het afgelopen jaar veel thuis doorgebracht. Dit heeft je wellicht meer de tijd gegeven om na te denken over je huidige carrière en over hoe je jouw toekomst voor je ziet. Misschien ben je tot het besef gekomen dat jouw huidige baan toch minder bij je past dan je verwacht had. Misschien is een baan in loondienst überhaupt iets dat minder bij je past dan gedacht en heb je er altijd al van gedroomd om een eigen onderneming te starten. Waar wacht je dan nog op? De perfecte tijd om voor jezelf te beginnen zal nooit aanbreken, en als je het nooit probeert…

Zeker wanneer je net van start gaat en in kaart wilt brengen wat je allemaal moet regelen als zzp’er, kan het allemaal wat overweldigend overkomen. Heb je bijvoorbeeld al een idee waar en hoe je je werkplek in wilt richten? Welke verzekeringen moet je allemaal regelen? Heb je nieuw vervoer nodig of wil je je auto zakelijk verzekeren? Hierbij een kleine checklist om door te nemen wanneer je voor jezelf wil beginnen.

Een rustige eigen werkplek

Heb je al nagedacht over je werkplek? Zo kun je bijvoorbeeld een bureau huren in een bedrijfsverzamelgebouw. Een bedrijfsverzamelgebouw is een bedrijfspand waar ondernemers bedrijfs- of kantoorruimte kunnen huren en gebruik kunnen maken van gezamenlijke faciliteiten. Bedrijfsverzamelgebouwen vind je tegenwoordig bijna overal in Nederland, vaak zelfs meerdere per gemeente. Dit kan een hele goede optie wanneer je voor jezelf begint en het idee van collega’s om je heen fijn vindt. Zo ben je nooit alleen. Ben jij snel afgeleid en werk je liever alleen? Dan is het goed om na te denken over een fijne rustige plek in huis waar je je kantoor in kunt richten. Dit scheelt geld, reistijd en optimaliseert je concentratievermogen. Kun je wat betreft dit laatste nog wel wat tips gebruiken? Wij schreven eerder al een handig artikel over het optimaliseren van je concentratie.

Zorg dat je financiële administratie vanaf het begin op orde is

Als ondernemer ben je wettelijk verplicht een goede administratie op te zetten en bij te houden. Een goede administratie is ook van belang voor je belastingzaken. Geen idee hoe en waar te beginnen? Op Ondernemersplein vind je algemene informatie over het opzetten van je administratie. Neem de tijd voor het opzetten van je financiële administratie, want als dat niet volledig is, kan dat vervelende gevolgen hebben. Als je geen duidelijke overzichten hebt van je aan- en verkopen, kun je je aangifte omzetbelasting (btw-aangifte) en je aangifte inkomstenbelasting niet invullen. En zonder een goede administratie kun je ook geen aanspraak maken op voordelige regelingen.

Regel je verzekeringen

Wanneer je gaat ondernemen is het ontzettend belangrijk om je goed te verdiepen in de verzekeringen die je nodig gaat hebben. Dit is voor iedereen anders, het ligt er maar net aan wat je precies gaat doen. Denk bijvoorbeeld aan een verzekering voor de spullen die je binnenshuis gebruikt, een arbeidsongeschiktheidsverzekering maar bijvoorbeeld ook aan het verzekeren van het vervoersmiddel dat je zakelijk wilt gaan gebruiken.

Wil jij bijvoorbeeld je bestelauto of auto ook zakelijk verzekeren? Dan begin je met het uitzoeken van een basisverzekering. Hierbij kun je allereerst kiezen voor de verplichte WA verzekering, deze verzekering is wettelijk verplicht wanneer je een auto hebt en verzekert de schade die jij veroorzaakt aan de auto van iemand anders, of aan een andere verkeersdeelnemer (fietser/voetganger) en jij aansprakelijk bent. Je kunt ook kiezen voor een WA + Beperkt Casco verzekering, hierbij is schade aan jouw eigen auto, veroorzaakt door diefstal, brand, storm en ruitschade ook verzekerd. Tot slot kun je kiezen voor de meest uitgebreide basisverzekering en dat is de WA + Volledig Casco verzekering. Hierbij krijg je ook je schade uitgekeerd wanneer je bij een aanrijding schade hebt aan je eigen auto.

De basisverzekering die je uiteindelijk kiest, kun je uitbreiden met een aanvullende verzekering. Voorbeelden hiervan zijn een Ongevallenverzekering voor Inzittenden, hierbij betaalt de verzekering een vast bedrag uit wanneer de bestuurder of (een van de) inzittenden blijvend invalide wordt of overlijdt na een verkeersongeluk. Daarnaast kunt je kiezen voor een Schadeverzekering voor Inzittenden, hierbij wordt niet alleen letselschade maar ook schade aan spullen vergoedt. Ook kun je kiezen voor een rechtsbijstandverzekering. Met een rechtsbijstandverzekering heb je recht op juridische hulp wanneer je verstrikt raakt in een conflict met betrekking tot je auto.

Blijf leren

Het is voor iedereen en zeker als ondernemer, van groot belang om altijd te blijven leren. En dat betekent zeker niet altijd dat je terug moet naar school of een dure coach in de armen moet nemen. Investeer wat tijd in research en je zult er verbaasd van staan hoeveel kennis er kosteloos online en via You-Tube wordt aangeboden.

Zorg voor een vast ritme

Het is heel gemakkelijk om het klokje rond te werken wanneer je eigen baas bent. Maar waak hiervoor; een burn-out ligt eerder op de loer dan je denkt. Stel een mooi en haalbaar dagritme voor jezelf op en houd je aan de opgeschreven werk en ontspan-tijden. Geloof ons, je gaat je energie hard nodig hebben wanneer je onderneming succesvol gaat worden, dus ontspanning is minstens zo belangrijk als die productieve werkuurtjes.

Heel veel succes, maar vooral heel veel plezier met het opstarten van je eigen onderneming!
Xoxo
Team Lifestyle NWS