Intellectueel Eigendomsrecht voor je bedrijf
Miss Legal schrijft iedere twee weken een artikel voor de lezeressen van Lifestyle NWS vol met tips rondom juridische kwesties en empowerment! Vandaag: hoe zorg je dat niemand er met jouw idee vandoor gaat? Oftewel: Intellectueel Eigendomsrecht voor je bedrijf
Iedere zelfstandige ondernemer zal het kennen: je bent bang dat iemand er met jouw idee vandoor gaat. Miss Legal legt uit hoe je je daartegen kunt beschermen.
Auteursrecht
Het auteursrecht zullen veel mensen kennen als het ‘copyright’, bekend van het ©-teken. In Nederland zegt dit teken echter weinig. Ook zonder teken kan op een ‘werk’ namelijk auteursrecht rusten. Je hoeft auteursrecht dus niet te registreren. Een werk is automatisch auteursrechtelijk beschermd als het nieuw was toen het ontstond én als er hierbij creatieve keuzes zijn gemaakt. Een zwarte legging is dus niet auteursrechtelijk beschermd. Een legging voor één been die is gemaakt van gevlochten bananenschillen en fietsbanden (waarschijnlijk) wel.
Merkenrecht
Een merk is juridisch gezien een teken om ‘waren’ van een onderneming te onderscheiden. Zo kun je Lacoste-polo’s bijvoorbeeld herkennen aan een groen krokodilletje. Ook staat de naam ‘Lacoste’ in het label. Zowel het logo (beeldmerk) als de naam (woordmerk) kun je als merk registeren. Voorwaarde is wel dat het merk onderscheidend is. Wanneer je je merk de naam ‘sieraden’ geeft, is dit niet erg origineel. Je kan dan niet zonder meer het alleenrecht op die naam claimen.
Modellenrecht
Een modelrecht beschermt de unieke vormgeving een product. Om een modelrecht te registeren moet het design (2D of 3D) nieuw zijn en moet de totaalindruk verschillen van de totaalindruk van reeds bestaande modellen. Zo wilde sportmerk Puma laatst haar puma-tekening laten registeren als model, maar oordeelde de rechter dat de totaalindruk van de puma niet verschilde van bestaande puma-tekeningen. Op de bekende Burberry-ruit rust bijvoorbeeld wel modelrecht.
Octrooirecht
Octrooirecht – in het Engels patent law – wordt vaak verward met het merkrecht. ‘Ik neem er een patent op’ zeggen mensen vaak. Octrooirecht ziet echter op technologische uitvindingen die nieuw zijn, op ‘uitvinderwerkzaamheid’ berusten en toegepast kunnen worden op het gebied van de nijverheid. Geen makkelijke oplossing voor jouw sieradenlijn dus. Tenzij je natuurlijk een bijzondere sluiting hebt bedacht door middel van techniek.
Handelsnaamrecht
Voor je webshops heb je waarschijnlijk een bedrijfsnaam gekozen, die mogelijk hetzelfde is als de naam van je sieraden. Ook als je deze bedrijfsnaam niet als merk hebt geregistreerd kun je hierop (zonder registratie) bepaalde rechten hebben. Wanneer je een bedrijf hebt met een winstoogmerk en hiervoor een bedrijfsnaam (handelsnaam) gebruikt, geldt hiervoor het handelsnaamrecht. Er is sprake van gebruik als je je handelsnaam bijvoorbeeld duidelijk op je website en briefpapier hebt staan. Iemand anders mag dan niet zonder meer jouw handelsnaam ook gebruiken voor zijn of haar onderneming.
Natuurlijk is dit een snelle schets van de verschillende rechten rond het beschermen van jouw idee. Aan alles zitten (mogelijk) nog wat extra haken en ogen. Vraag daarom altijd om advies aan Miss Legal.