Hoe kan ik mijn werknemer ontslaan?

Miss Legal schrijft iedere twee weken een artikel voor de lezeressen van Lifestyle NWS vol met tips rondom juridische kwesties en empowerment! Je werknemer gedraagt zich voorbeeldig, tot het moment dat hij/zij een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd heeft ondertekend. Je wilt je werknemer ontslaan, maar kan dat zomaar? In deze blog leggen wij in het kort uit op welke wijzen een arbeidsovereenkomst met een werknemer beëindigd kan worden.

Drie mogelijkheden

Er zijn drie mogelijkheden waarop je de arbeidsovereenkomst van (on)bepaalde tijd met je werknemer kunt beëindigen:

  • Opzegging (UWV);
  • Ontbinding (kantonrechter);
  • in onderling overleg (beëindigingsovereenkomst).

UWV – Ontslagvergunning aanvragen

Je kunt als volgt opzeggen: opzeggen met instemming van je werknemer, opzeggen zonder instemming van je werknemer en als je toestemming (in de proeftijd of bij ontslag op staande voet) hebt van het UWV of cao-ontslagcommissie. Je kunt via het UWV een ontslagvergunningsprocedure doorlopen. Het UWV zal aan de hand van de ingediende documenten besluiten of er wel of niet een ontslagvergunning wordt verleend. Met de ontslagvergunning kun je de arbeidsovereenkomst van je werknemer opzeggen. Het opzeggen van de arbeidsovereenkomst kan alleen bij de volgende ‘gronden’: 1) langdurige arbeidsongeschiktheid van de werknemer of 2) bij bedrijfseconomische omstandigheden (verval van arbeidsplaatsen).

Kantonrechter – Ontbinding van de arbeidsovereenkomst

Via de kantonrechter kun je een verzoek om ontbinding van de arbeidsovereenkomst indienen. Ontbinding is alleen mogelijk bij een ‘redelijke grond’: 1) wanneer de werknemer bij enige regelmaat de arbeid niet verricht, 2) de werknemer ongeschikt blijkt te zijn, 3) wanneer de werknemer verwijtbaar heeft gehandeld of nagelaten, 4) wanneer de werknemer weigert de bedongen arbeid te verrichten, 5) wanneer een verstoorde arbeidsverhouding is ontstaan of 6) wanneer niet langer van jou verwacht kan worden dat de arbeidsovereenkomst blijft bestaan. De rechter bestudeert eerst het dossier voordat hij tot ontbinding overgaat. Met andere woorden: voor alle ‘gronden’ heb je een (dik) dossier nodig.

In onderling overleg – Beëindigingsovereenkomst

Door middel van een beëindigingsovereenkomst (vaststellingsovereenkomst / beëindiging met wederzijds goedvinden) kun je de arbeidsovereenkomst met je werknemer beëindigingen.De beëindigingsoverenkomst moet aan bepaalde voorwaarden voldoen. Het risico is anders dat je werknemer van het UWV geen WW-uitkering toegekend krijgt.

Hoe kan Miss Legal je helpen?

Zowel bij opzeggen als ontbinding wordt onderzocht of de werknemer herplaatst kan worden. In dat geval moet je onderzoeken of er voor de werknemer een andere vacature beschikbaar is. Een arbeidsovereenkomst van bepaalde tijd kan in bepaalde gevallen eerder worden beëindigd.Wil je de arbeidsovereenkomst met je werknemer beëindigen? Neem contact met ons op!

 

Meer carrière-artikelen lezen? Check onze uitgebreide Lifestyle NWS carrièrerubriek!
Wil jij op de hoogte blijven van al het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!