History & Royalty
©Evert Elzinga.

History & Royalty: 600 jaar geschiedenis van De Nieuwe Kerk

De Nieuwe Kerk Amsterdam opent vandaag nieuwe tentoonstelling.

Vandaag opent De Nieuwe Kerk Amsterdam de tentoonstelling History & Royalty. 600 jaar geschiedenis van De Nieuwe Kerk. Als in een autobiografie vertelt De Nieuwe Kerk (1408) over haar eeuwenlange geschiedenis. Met historische objecten, verborgen stijlkamers, films en al die monumentale interieuronderdelen. History & Royalty is te zien vanaf zaterdag 5 december tot en met zondag 11 april.

Panorama Nieuwe Kerk

Een hoogtepunt is Panorama Nieuwe Kerk, een nieuwe metershoge filminstallatie. Deze laat de veelbewogen historie van deze nationale ontmoetingsplek zien. Panorama Nieuwe Kerk is mogelijk gemaakt door de deelnemers van de BankGiro Loterij en zal blijvend te zien zijn.

600 jaar verhalen

Er worden vele verhalen verteld en verbeeld. Zoals bijvoorbeeld dat van de koninklijke kerk. De inhuldigingen van de Oranjes en de huwelijksplechtigheid van Willem-Alexander en Máxima. Of dat van de opstandige kerk, met de Alteratie na de Beeldenstorm. Maar ook dat van de nooit gebouwde toren. Hier is voor het eerst het bijzondere zestiende-eeuwse maquetteschilderij van Pieter Gerritsz te zien.

“De kerk herbergt meesterlijke interieurstukken van beroemde zeventiende-eeuwse meesters.”

Daarnaast zijn er verhalen over de middeleeuwen te vinden. De Hollandse admiraals van de zeventiende eeuw, de oude en hedendaagse schrijvers die er geëerd worden. De kerk herbergt meesterlijke interieurstukken van beroemde zeventiende-eeuwse meesters als Jan Gerritsz. van Bronckhorst, Jacob van Campen en Johannes Lutma. Ook de gewoonlijk voor publiek gesloten Kerkmeesterkamer en Domineeskamer gaan open. Beide stijlkamers zijn onlangs gerestaureerd en in oude stijl teruggebracht.

Uitgebreide audiotours

Een uitgebreide audiotour langs de monumentale hoogtepunten van de kerk is gratis beschikbaar bij de tentoonstelling. Speciaal voor kinderen is er de History & Royalty Kids Tour. Deze tour neemt ze mee op een bijzondere tijdreis langs eeuwenoude kerkonderdelen.

Grootste historische orgel van Nederland

In De Nieuwe Kerk Amsterdam staat het grootste historische orgel van Nederland. In de zeventiende eeuw werd er dagelijks op gespeeld. Tijdens History & Royalty zullen diverse musici wekelijks werken van bekende componisten spelen. Bovendien geven zij traditiegetrouw op 25 december het bijzondere Kerstconcert. En om het nieuwe jaar in te luiden, wordt op vrijdag 1 januari wederom het fabelachtige Nieuwjaarsconcert gegeven.

Voor meer informatie kun je terecht op nieuwekerk.nl.

Meer lifestyle artikelen? Check onze uitgebreide Lifestyle NWS lifestylerubriek! Wil jij op de hoogte blijven van al het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!