verzekeren

Hoe en waarom: een handelsnaam-check

Miss Legal schrijft iedere twee weken een artikel voor de lezeressen van Lifestyle NWS vol met tips rondom juridische kwesties en empowerment! Vandaag: Het hoe en waarom van een handelsnaam-check.

Tijdens één van Miss Legal’s workshops vertelde een ondernemer mij dat zij een naam voor haar onderneming had bedacht, zonder te checken of deze naam al werd gebruikt. De visitekaartjes waren zelfs al gedrukt en verschillende klanten hadden al een product bij de ondernemer afgenomen. Direct adviseerde ik de ondernemer om eens onderzoek te gaan doen naar haar handelsnaam. Maar het beste is natuurlijk om dat te doen vóórdat je begint met ondernemen.

Handelsnaam

Het is niet alleen slim om een handelsnaam te kiezen die ‘lekker bekt’ en ‘blijft hangen’. Nog slimmer is het om origineel te zijn. Want wie er achteraf achterkomt dat er al een onderneming met dezelfde handelsnaam bestond, kan alle opgebouwde naamsbekendheid wellicht wel weggooien. Het oudste recht op een handelsnaam weegt namelijk het zwaarst.

Wanneer handelsnaamrecht?

Het recht op een handelsnaam hoef je – net als het auteursrecht – niet aan te vragen. Door een handelsnaam te gebruiken, kan jou ‘vanzelf’ bescherming toekomen. Het inschrijven van de naam van jouw bedrijf bij de KvK is niet per se ‘gebruik’. Hier kan je dus nog geen rechten aan ontlenen. Belangrijker is het dat je je handelsnaam daadwerkelijk gebruikt voor jouw bedrijf, bijvoorbeeld door deze naam te vermelden op je facturen, visitekaartjes met je handelsnaam uit te delen aan klanten, de handelsnaam op je briefpapier te laten drukken, en reclame te maken voor je bedrijf mét gebruik van de handelsnaam.

Beperkte bescherming

Let op: het handelsnaamrecht biedt alleen bescherming in het gebied waarin je met je bedrijf actief bent. Je kan daarmee dus niet optreden tegen een ondernemer met dezelfde handelsnaam in bijvoorbeeld een heel andere provincie. Wil je meer bescherming genieten? Registreer dan een merkrecht!

Check je handelsnaam!

Op www.kvk.nl/handelsnaam kun je checken of jouw gewenste handelsnaam al is ingeschreven bij de KvK. Google vervolgens eens die handelsnaam, en kijk of er wel daadwerkelijk gebruik van wordt gemaakt, en wat het werkgebied is. Op www.SIDN.nl kun je checken of de domeinnaam nog vrij is. Extra tip: vraag Miss Legal om te checken of jouw handelsnaam niet al als merkrecht is geregistreerd.

Vragen?

Twijfel je of je jouw handelsnaam mag gebruiken of heb je vragen over deze blog? Neem dan gerust contact met op met Miss Legal!

 

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!