kurksmaak

Het echte verhaal achter wijn met kurksmaak

Wij stellen jullie graag voor aan Anne ter Hark, onlangs behaalde zij haar wijnbrevet en vanaf vandaag zal zij ons iedere twee weken iets bijbrengen over wijn; van leuke, handige weetjes tot tips voor bij het uitzoeken van wijn in een supermarkt, café of restaurant.

“Mijn naam is Anne (25) en ik ben verslaafd aan lekker eten en goede wijn. Naast mijn werk als redactiestagiaire bij een uitgeverij struin ik het liefst wijnhandels af en probeer ik nieuwe recepten uit die ik binnenkort graag met jullie deel op mijn eigen wine&foodblog. In mijn eerste artikel hier op Lifestyle NWS vertel ik jullie het echte verhaal achter wijn met een kurksmaak…”

Je bent gezellig een avondje uit eten met vrienden of familie en een van jullie heeft de wijn uitgekozen. Net als jullie in een gesprek verwikkeld zijn, komt de ober de bestelde fles wijn brengen..

Wijn eerst proeven

“Aan wie mag ik de wijn laten proeven?” Er volgt een wat ongemakkelijke situatie waarin niemand graag aangewezen wil worden. Waarom zou je de wijn eigenlijk proeven van tevoren? Weinig mensen zullen de fles terugsturen als deze toch niet zo lekker blijkt te zijn als ze hadden gedacht. Het proeven dient dan ook met name om te testen of er ‘kurk’ in de wijn zit. Maar wat is ‘kurk’ nu precies?

Besmetting met schimmels en bacteriën

Er wordt vaak gedacht dat wanneer een wijn ‘kurk bevat’, dit aan de kurk van de fles ligt. Niet zo gek ook! Maar wanneer je glas wijn muffig en kelderachtig ruikt en smaakt, hoeft het niet de smaak van de kurk zelf te zijn die je proeft. De wijn is in dat geval besmet geraakt met een schimmel of bacterie, die op verschillende manieren in de fles kan zijn gekomen. Dit kan inderdaad via de kurk zelf zijn gebeurd, of doordat er restanten chloor op de kurk achter zijn gebleven bij het reinigen. Maar helaas is het ook mogelijk dat er bij het bleken of schoonmaken schimmel ontstaat in het rijpingsvat of zelfs in het verpakkingsmateriaal. Dit geeft de wijn zijn typische kurkkenmerken: muf, chemisch en met een bittere nasmaak.

‘Kurk’ ook bij schroefdop

‘Kurk’ kan dus ook voorkomen in een fles met een kunststofkurk, schroefdop of zelfs in wijn uit een pak… Laat die slok wijn dus voortaan extra goed rondwalsen in je mond; je kan zomaar een besmette fles te pakken hebben, die je met recht mag terugsturen.

 

Volg jij Lifestyle NWS al op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest voor het laatste lifestyle nieuws?