MAISON AMSTERDAM 2021

Grote mode-tentoonstelling MAISON AMSTERDAM geopend

Ruim zes maanden lang wordt de eeuwenoude De Nieuwe Kerk omgetoverd tot ‘s lands grootste modehuis met modetentoonstelling MAISON AMSTERDAM. Afgelopen donderdag werd in De Nieuwe Kerk de tentoonstelling MAISON AMSTERDAM de stad, de mode, de vrijheid voor het eerst gepresenteerd. Ruim 150 creaties, historische en hedendaagse, verhalen over Amsterdam als modestad met een geheel eigen signatuur. MAISON AMSTERDAM gaat op zoek naar het Amsterdamse in het modebeeld van deze vrijzinnige en creatieve stad, die we koesteren als de stad waar alles kan. Het is de eerste grote modetentoonstelling met de stad Amsterdam als kern. Met vele iconische hoogtepunten en de bruidsjurk van koningin Máxima als slotscène.

Struinen door de stad

In de tentoonstelling maak je een reis; je struint door de stad en door tijdperken. Te beginnen op de Dam, waar De Nieuwe Kerk staat. En verder, langs plekken als de Zeedijk, het Vondelpark en de Oostelijke Handelskade, waaraan specifieke modethema’s zijn verbonden. Je duikt in het uitgaansleven van de roaring twenties en dat van de tijd van de RoXY en de iT. Je bezoekt oude modepaleizen, modeshows en festivals, zoals de Hartjesdagen en Keti Koti. Wat doet vrijheid, maar ook onvrijheid, met mode?

Haute couture meets jongerenstijlen

Iconische couture en innovatieve designs krijgen een plek naast revolutionaire trends, zoals als de minirok en de punkjas. Het zijn stijlen die voortkwamen uit de jongerencultuur, zoals de hippies op de Dam, graffiti en de punkbeweging, die zichtbaar een spoor trokken door de stad. Nadruk ligt op individuele kledingstukken, die elk een eigen verhaal vertellen door de ogen van de ontwerper, of juist de drager. Denk aan jeans, gekocht bij de eerste spijkerbroekenwinkel op de Warmoesstraat, of de iconische Rainbowdress. In de tentoonstelling zijn thema’s als duurzaamheid, gender en diversiteit verweven.

Collectie: ontwerpers van toen en nu

MAISON AMSTERDAM toont historische topstukken uit de modecollectie van samenwerkingspartner Amsterdam Museum, in combinatie met een grote variatie aan hedendaags design. Te zien zijn creaties van bekende couturiers uit de twintigste eeuw, zoals Dick Holthaus, Frank Govers, Frans Molenaar, Fong-Leng’ en Puck & Hans, tot en met ontwerpers van nu met internationale faam, zoals Bas Kosters, Iris van Herpen, Jan Taminiau, Viktor & Rolf. De nieuwe generatie krijgt een prominente plek met ontwerpers als Amber Jae Slooten, Karim Adduchi, Ninamounah, Bonne Suits, Patta en Daily Paper. Ook wordt Amsterdam belicht als Denim City, de hotspot van bekende jeansmerken als G-Star.

Bekende dragers aan het woord

Naast een overdaad aan creaties uit collecties van modeontwerpers en musea, zijn in de tentoonstelling ook tientallen bruiklenen van particulieren te zien. Zes Bekende Dragers zijn gevraagd om op zoek te gaan in hun garderobe naar een kledingstuk dat voor hen symbool staat voor vrijheid. De Bekende Dragers zijn: Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam, singer/songwriter Jeangu Macrooy, oud-hoofdredacteur Avenue Louki Boin, modejournalist en programmamaker Aynouk Tan, Korps Mariniers-veteraan Peter Bercx, mede-eigenaar Club ChUrch en dragqueen-activist Jennifer Hopelezz. De gekozen creaties worden getoond in combinatie met een videoboodschap.

MAISON AMSTERDAM is te zien vanaf zaterdag 18 september 2021 tot en met zondag 3 april 2022. Kijk voor meer informatie en tickets op nieuwekerk.nl.

MAISON AMSTERDAM 2021
Foto: Evert Elzinga.
MAISON AMSTERDAM 2021-2
Amsterdam Rainbow Dress, fotografie Dario & Misja, model Valentijn de Hingh.