formele dresscodes

Formele dresscodes uitgelegd

Op uitnodigingen voor formelere gelegenheden worden vaak formele dresscodes vermeld. Uiteraard is het wel zo netjes om je aan de gevraagde dresscode te houden. In dit artikel leggen wij de meest gebruikte formele dresscodes uit en vertellen wij welke outfits hier het beste bij aansluiten.

Casual

We beginnen met de makkelijkste dresscode: casual. Comfort staat voorop en outfits die jij normaal in het dagelijks leven draagt sluiten hier het beste bij aan. Onder deze dresscode vallen zowel ‘casual chic’ als ‘smart casual’.

Smart-Casual & Casual Chic

Smart-casual is lastig om qua outfit precies te definiëren. Het houdt in dat er van ja verwacht wordt dat je er netjes uitziet, maar niet te formeel. Houd in je achterhoofd dat de outfit zowel voor alle dagelijkse bezigheden en afspraken geschikt is. Voor de dames een nette broek of een rokje met een mooie blouse of colbert bijvoorbeeld van Jane Lushka. High heels hoeven niet perse, een mooie lage schoen is ook goed. Wanneer de dresscode casual chic expliciet vermeld staat in de uitnodiging, raden wij je wel aan om hakken te dragen. Voor de heren is het in dit geval altijd veilig om te kiezen voor een pantalon en een getailleerd overhemd. Wil je net iets meer uitpakken? Kies dan voor een dessin op het overhemd dat qua kleur bijvoorbeeld terug komt in de broek.

Tenue de Ville

Tenue de Ville betekend letterlijk vertaald: stadskledij. Deze dresscode komt uit de tijd dat men zich nog formeel kleedde zodra het huis verlaten werd. Het is een dresscode die vooral overdag gedragen wordt en netjes is, maar niet te chique. Bij Tenue de Ville is het gebruikelijk dat vrouwen lichte pastelkleuren dragen.

Een passende outfit vertaalt zich in het dragen van een midi-jurk of midi-rok. Het is belangrijk dat de rok net boven of op de knie valt. Een rok met een kortere langste is niet gepast bij deze dresscode, blote benen overigens ook niet, draag dus altijd een panty. Pantalons of mantelpakken zijn eveneens prima als het om een minder formeel even gaat. Het dragen van hakken is gewenst bij deze dresscode. En wanneer je besluit om een jasje te dragen is het de bedoeling dat je deze gedurende het hele event aanhoudt.

De heren dragen bij deze dresscode meestal een maatpak in de kleuren blauw, grijs of zwart en het overhemd hoort altijd in een lichtere kleur te zijn dan het pak. Het dragen van een stropdas is verplicht.

Cocktail

Daar is ze dan: de cocktailjurk! Deze jurk valt meestal op de knie of net iets erboven. Uiteraard stylen we deze outfit af met elegante high heels en een stijlvolle clutch. Om het helemaal af te maken is het natuurlijk het mooiste wanneer je hier in de winter een mooie lange jas overheen draagt. Bekijk hiervoor bijvoorbeeld eens de nieuwe collectie Geisha kleding.

Voor de heren het dragen van een pak met overhemd gebruikelijk bij deze dresscode. Kies bij voorkeur voor een donkere kleur is een pak met overhemd. Meestal in donkere kleuren, maar dit verschilt per gelegenheid. Het pak kan worden gedragen zonder stropdas en het dragen van een mooi horloge maakt de outfit natuurlijk helemaal af.

Black Tie

Voor de dames betekent dit een lange avondjurk met een niet te opvallend decolleté. Het dragen van een cocktailjurk is niet passend bij deze dresscode, de nadruk ligt namelijk op het dragen van lang. Uiteraard draag je hierbij stijlvolle hakken en een bijpassende clutch. Eventueel stijl je de outfit af met een stola en halflange handschoenen.

Van de heren wordt verwacht dat zij in smoking verschijnen, inclusief een zwarte strik en een wit overhemd onder het kostuum. Het jasje is een single-breasted met klassieke revers. Wat opvallend is bij deze dresscode is dat de stof van het jasje van zwart wol is en de stof van de revers van zwart satijn. De pantalon is van hetzelfde materiaal als het jasje en het strikje is van hetzelfde materiaal als de revers. Meestal wordt dit gecombineerd met zwarte lakschoenen. Het is overigens niet gepast om een horloge te dragen bij deze dresscode; gezelligheid kent geen tijd.

White Tie

Dit is de meest formele dresscode die er bestaat. Deze dresscode komt vooral voor bij gelegenheden als een formeel gala, speciaal diner of ontmoetingen met het koningshuis. De vrouwen dragen een lange galajurk waarbij een chique decolleté is toegestaan zolang het elegant blijft en de jurk loopt vaak wijd uit. Wat betreft de jurk is niets te veel: parels, pailletten en kristallen, het mag allemaal. Het dragen van een horloge is niet gepast.

De heren dragen bij deze dresscode een rokkostuum. Een zwart jasje met zijden revers waarbij de achterkant langer is dan de voorkant en een pantalon van dezelfde stof, met dubbele biezen langs de naden aan de zijkant. Daarnaast wordt er een wit vestje onder het jasje gedragen, deze is aan de voorkant een paar centimeter langer dan het jasje. Er wordt hierbij een wit overhemd gedragen en het vlinderdasje is wit. Draag onder dit kostuum altijd zwarte lakschoenen.

 

Image: Rawpixel
Meer fashion artikelen? Check onze uitgebreide Lifestyle NWS fashionrubriek!
Wil jij op de hoogte blijven van al het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!