Vintage 2000 Château Mouton Rothschild

Exclusieve wijnveiling: Vintage 2000 Château Mouton Rothschild ter waarde van €30.000

Ter ere van internationale Cabernet Sauvignon dag komt Catawiki, de toonaangevende online marktplaats voor bijzondere objecten, met een exclusieve wijnveiling. Ieder jaar staat 30 augustus in het teken van een van ‘s werelds meest populaire druiven. Catawiki viert die speciale dag onder andere met een speciale vintage 2000 Château Mouton Rothschild. Met een geschatte waarde tussen €25.000 en €30.000 belooft deze Mathusalem – zoals flessen van zes liter worden genoemd – zowel kenners als verzamelaars te betoveren. De exclusieve wijnveiling loopt tot 5 september.

Cabernet Sauvignon meest geplante rode druivensoort

“De Cabernet Sauvignon is de meest geplante rode druivensoort ter wereld en geliefd bij wijnliefhebbers”, zegt Patricia Verschelling, Senior Expert in Wijn bij Catawiki. “De druif gedijt goed in relatief warme klimaten, maar ondervindt af en toe problemen om volledig te rijpen tijdens koelere jaren. De Cabernet Sauvignon wordt gekoesterd voor zijn karakteristieke eigenschappen, zelfs in omstandigheden met hogere opbrengsten, zoals zijn rijke, donkere tint, gekoppeld aan noten van zwart fruit, gestructureerde tannines, levendige zuren en intrigerende noten van potloodschaafsel en leer. De wijn staat bekend om zijn expressie van het terroir, zijn harmonieuze combinatie met andere variëteiten en zijn buitengewone canvas voor wijnmaak- en rijpingstechnieken. Cabernet sauvignon van hoge kwaliteit schittert wanneer hij sierlijk mag rijpen in de fles.” 

Klare wijn

De veiling bij Catawiki is een uitstekende plek voor liefhebbers van de populaire druif en voor wie wil investeren in wijn. Hoe dan ook zijn de smakelijke wijnen een gewild object op de veilingsite.

Drie tips van de wijnspecialisten van Catawiki tijdens internationale Cabernet Sauvignon dag

Wijn van het jaar: Chateau Lafite Rothschild 2022

“Verschillende bekende wijnrecensenten hebben Chateau Lafite Rothschild 2022 aangewezen als een Bordeaux-juweel, samengesteld uit 94% Cabernet Sauvignon”, aldus Patricia. “Deze wijn is ‘en-primeur’ – direct uit het vat – geproefd, wat het potentieel van de wijn aangeeft voordat hij wordt gebotteld. Deze monsters kunnen verschillen van de uiteindelijke wijn en het moet nog blijken hoe het eindproduct zich in de loop der tijd zal ontwikkelen.”

Beste waarde: Chateau Chasse Spleen

Verschelling vertelt dat Chateau Chasse Spleen een wijn is om in de gaten te houden: “Dit is een wijn om te drinken voor optimaal genot. De wijngaarden van Chasse Spleen bevinden zich in de gemeente Moulis in het centrum van het Médoc-gebied. Deze wijngaarden staan bekend om hun goed doorlatende grindgrond op een klei-kalkstenen basis, wat bijdraagt aan de kwaliteit van de wijn.

De familie Merlaut, eigenaar van het chateau sinds 1976, begon met het standaardiseren van uitstekende wijngaardpraktijken, het moderniseren van de wijnfaciliteiten en het zorgvuldig selecteren van eikenhouten vaten om de wijn te laten rijpen voordat hij wordt gebotteld, wat zorgt voor de beste kwaliteit. Chateau Chasse Spleen is, samen met Chateau Poujeaux, verreweg het beste chateau van dit gebied in Bordeaux. De laatste negen jaargangen zijn allemaal uitstekend geweest en dus een geweldige wijn om te kopen en te drinken.”

Investeringskansen

Mattia Garon, Category Lead van Wijn bij Catawiki, zegt: “De linkeroever van Bordeaux en Toscane, met name Bolgheri, staan bekend als gewilde bestemmingen voor liefhebbers van Cabernet Sauvignon. De gerenommeerde eerste groei-landgoederen van Bordeaux – Chateau Latour, Lafite, Mouton Rothschild, Haut-Brion en Margaux – staan bekend om hun kwaliteit en verouderingspotentieel en trekken wereldwijd aandacht.

Ondertussen belichamen Tenuta San Guido’s Sassicaia en Antinori’s Solaia in Toscane het beste van de Super Tuscan-wijnen. Voor wie geïnteresseerd is in investeringen in de Nieuwe Wereld, leiden Cabernet Sauvignon-wijnen uit de Napa Valley – van producenten als Screaming Eagle, Harlan Estate, Caymus, Scarecrow, Robert Mondavi en Promontory – de markt voor fijne wijnen vanwege hun zeldzaamheid en verzamelstatus.”

Meer informatie over de exclusieve wijnveiling vind je hier.