Een ESTA voor de Verenigde Staten van Amerika aanvragen

Een ESTA voor Amerika aanvragen

Wij Lifestyle NWS business ladies reizen regelmatig voor zowel ons werk als voor ons plezier. Reizen binnen Europa is geen enkel probleem, maar een vliegreis naar de Verenigde Staten vergt toch iets meer voorbereiding. Zo is het verplicht om een ESTA aan te vragen voor je het vliegtuig naar Amerika instapt. Wat dit nu precies inhoudt en hoe dit aanvraagproces in zijn werk gaat, leggen wij je in dit artikel uit.

Wat is een ESTA?

De afkorting ESTA staat voor: ‘Electronic System for Travel Authorization’. ESTA is een toestemming om Amerika in te mogen reizen en deze toestemming wordt afgegeven door de U.S. Customs and Border Protection. Het is geen fysiek document maar een elektronische toestemming. Bij het aanvragen van een ESTA word je vooraf gescreend en daarmee kunnen ongewenste personen worden geweerd. Vanaf het moment dat deze reistoestemming wordt toegekend is het twee jaar geldig, mits het paspoort waarmee het ESTA is aangevraagd gedurende deze tijd niet verloopt. Als je paspoort gedurende deze 2 jaar verloopt, vervalt  het hieraan gekoppelde ESTA. Gedurende de geldigheidsduur van je ESTA mag je zo vaak als je wilt naar de Verenigde Staten reizen, mits je verblijf in Amerika maximaal 90 dagen duurt. Heb je een langer verblijf voor ogen dan heb je een visum voor Amerika nodig.

Wanneer is een ESTA verplicht?

Het aanvragen van een ESTA is verplicht voor zowel zaken- als plezierreizen (bijvoorbeeld voor het brengen van een bezoek aan vrienden of familie) naar Amerika. Een ESTA is ook verplicht bij het maken van een overstap in de Verenigde Staten. Let op: met alleen een ESTA is het verrichten van betaalde werkzaamheden in Amerika alleen toegestaan indien de werkgever buiten Amerika is gevestigd. Daarnaast is een ESTA niet voldoende voor het uitvoeren van journalistieke activiteiten, het investeren in Amerikaanse bedrijven of het volgen van een opleiding in Amerika. In dit geval moet je een visum aan te vragen. Een visum is noodzakelijk wanneer je langer dan 90 dagen in de Verenigde staten wenst te verblijven, wanneer je daar wil gaan studeren, wilt wonen of als je wilt gaan werken voor een Amerikaanse werkgever. Ben je in het bezit van een Amerikaans visum, een Amerikaans paspoort of reis je de Verenigde Staten over land in? Dan is het niet nodig om een ESTA aan te vragen.

Wat kost een ESTA?

De kosten voor een ESTA Amerika bedragen €29,95 per persoon. Het is ook mogelijk om een ESTA met spoed aan te vragen, de extra kosten hiervoor bedragen  €9,95 per persoon, dit bedrag komt bovenop het normale aanvraagtarief van €29,95 per persoon.

Wanneer kom je in aanmerking voor een ESTA-reistoestemming?

Ligt er voor jou in de nabije toekomst een reis naar de Verenigde Staten in het verschiet? Dan weet je nu dat het aanvragen van een ESTA-reistoestemming verplicht is. Om hier echter voor in aanmerking te komen, is het van essentieel belang om te voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Je reis heeft een toeristisch of zakelijk doel of je maakt een overstap
  • Je paspoort is gedurende je gehele verblijf in de Verenigde Staten geldig
  • Je verblijf in Amerika duurt maximaal 90 aaneengesloten dagen
  • Je beschikt over een retourticket of doorreisticket
  • Je bezit de nationaliteit van een land dat deelneemt aan het Visa Waiver Program
  • Je reist met een luchtvaartmaatschappij die is aangeloten bij het Visa Waiver Program
  • Je bent niet van plan in Amerika te gaan wonen of studeren
  • Je bent niet van plan in Amerika een dienstbetrekking aan te gaan bij een werkgever gevestigd in Amerika
  • Je bent sinds 10 maart 2011 niet in Irak, Iran Jemen, Libië, Soedan, Somalië of Syrië geweest
  • Je verklaart afstand te doen van enig recht op herziening of beroep tegen afwijzing

Hoe vraag je een ESTA aan?

Een ESTA kan alleen online worden aangevraagd. Om een ESTA aan te vragen, kun je eenvoudig dit ESTA-aanvraag formulier invullen. Wil je een ESTA met spoed aanvragen? Vink dan op het aanvraagformulier aan dat je gebruik wilt maken van de spoedprocedure. Een ESTA formulier invullen duurt ongeveer vijf minuten. Zodra de bijbehorende betaling is verwerkt, wordt de aanvraag in behandeling genomen. U.S. Customs and Border Control geeft geen garanties over verwerkingstijden van reistoestemmingen. We adviseren je wel om een ESTA minimaal 72 uur voor vertrek aan te vragen. Normaal gesproken worden reguliere aanvragen nog dezelfde dag verwerkt en toegekend. Moet je onverwacht vandaag of morgen nog naar de Verenigde Staten afreizen en heb je dus geen tijd gehad om een aanvraag in te dienen? Maak dan gebruik van een spoedaanvraag, spoedaanvragen worden vrijwel altijd binnen 20 minuten behandeld en goedgekeurd.

Overige reisinformatie

Voor overige reisinformatie, bijvoorbeeld over wat je wel en niet mee terug naar huis mag nemen, hulp bij nood en/of gezondheidszorg, of bijvoorbeeld het meenemen van huisdieren verwijzen wij je naar de website van het Ministerie van Buitenlandse zaken.

Have a nice stay!
Xoxo
Team Lifestyle NWS

 
amerika
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met visumbureau VisumBuitenland.nl.
Meer travel artikelen? Check onze uitgebreide Lifestyle NWS travelrubriek!
Wil jij op de hoogte blijven van al het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!