zolder verbouwen

De zolder verbouwen, wat levert het op?

In deze tijd van snel oplopende hypotheekrentes, en daardoor dalende verkoopprijzen van huizen, kan het slim zijn om je huis te verbouwen, in plaats van het te verkopen en vervolgens ergens een ander huis te kopen. Voordeel is dat je dan in je vertrouwde buurt blijft wonen en ook de kinderen blijven op dezelfde school en bij hun vriendjes/vriendinnen in de buurt.

Meerwaarde voor je huis?

Het begint natuurlijk met het nadenken over wat en hoe je wilt gaan verbouwen en welk beschikbaar budget je daar voor kunt aanwenden. De meeste verbouwingen leveren ook een meerwaarde voor je huis op. Denk bijvoorbeeld aan isolatiemaatregelen, een aanbouw of een dakkapel. Een nieuwe keuken of badkamer levert meestal minder meerwaarde voor het huis op, ze zijn meer voor je eigen wooncomfort. Vaak worden deze bij aankoop van een huis toch als eerste vervangen door uitvoeringen die meer in de smaak vallen.

Het verbouwen van een niet gebruikte zolder levert je extra woonruimte op 

Je creëert dan bijvoorbeeld een extra slaapkamer of werkkamer. Heb je een zolder met een wat laag dak, bedenk dan dat het ook mogelijk is om (een deel van) het dak te verhogen, waardoor je toch een bewoonbare verdieping van je huis kunt maken. Alleen al de vlizotrap vervangen door een vaste trap verhoogt al je wooncomfort. Het verbouwen van een onbewoonde zolder tot extra woonruimte kost je gemiddeld tussen de €5.000 (open ruimte) tot €15.000 (2 ruimtes).

Goed gereedschap

De prijs is natuurlijk ook afhankelijk van wat je zelf kunt doen. Gebruik van goed gereedschap, zoals bijvoorbeeld een kwalitatief goede boormachine, meetgereedschap en slag- en schroefmateriaal zijn dan wel een must. Denk voor het creëren van een open ruimte aan een dakraam voor licht, vaste trap, dakisolatie, aanleg van elektriciteit en centrale verwarming en nette afwerking van het plafond, de wanden en de vloer. Wil je daar twee ruimtes maken, dan is het monteren van één of meer dakkapellen wel verstandig.

Wat levert een dakkapel op?

Ook een dakkapel verhoogt de waarde van je huis, je krijgt meer ruimte, licht en ventilatiemogelijkheden in je nieuwe kamer(s). De kosten van een dakkapel hangen af van welke keuze je maakt en wat je eventueel zelf kunt doen. Daarbij geldt dat een prefab dakkapel het goedkoopst is, en maatwerk duurder. Hout is goedkoper dan kunststof en heeft een natuurlijke uitstraling. Wil je geen onderhoud dan is kunststof een betere optie. Een andere kostenbepaler is het soort dakafwerking. Een dakkapel met een plat dak is aanzienlijk goedkoper dan een dakkapel met een schuin dak. Overigens is de kans op onderhoud en lekkage lager bij een dakkapel met schuin dak.

Het kostenplaatje

De kosten van een dakkapel variëren per strekkende meter. Ga uit van €2.800 voor een houten dakkapel van 1,5 meter breedte tot €5.500 voor ééntje van 5 meter breed. Tel er €500 bij op voor een kunststof uitvoering. Reken voor een draairaam extra zo’n €200.

Uiteindelijk kun je je zolder nog luxer maken door het plaatsen van een douche en toilet. Ideaal voor als de kinderen wat ouder worden en ter voorkoming van een file in de bestaande badkamer.