tuinmeubelen

De mooiste tuinmeubelen voor de lente- en zomermaanden

De winter is voorbij gevlogen en over een aantal weken staan de eerste zonnige lentedagen alweer voor de deur. Tijd dus om de tuin weer helemaal lente en zomerproof te maken. En dat begint met het uitzoeken van de mooiste tuinmeubelen, want die vormen de basis voor iedere heerlijke buitenruimte. Waar je allemaal op moet letten bij het aanschaffen van een nieuwe tuinset? Dat vertellen wij je in dit artikel. 

Heb je een binnen- of een buitenterras?

Allereerst is het van belang om te bepalen of je tuinmeubels uitzoekt voor in de tuin zelf, of voor een terras dat overkapt of wellicht helemaal af te sluiten is. Kortom: zoek je een tuinset die je hele jaar buiten kunnen laten staan? Dan is het verstandig om tuinmeubelen te kopen die bestand zijn tegen de weersomstandigheden waar ze mee te maken gaan krijgen. Houd daarbij niet alleen rekening met bijvoorbeeld regen, maar ook met de zon, dit kan namelijk al snel kleurveranderingen creëren op je tuinmeubelen.

Van welke tuinstijl houd je?

Als je weet op welke plek je de zitruimte in de tuin wilt plaatsen, is het van belang om de stijl van de meubels te bepalen. Houd jij van een moderne stijl: mooie strakke metalen tuintafels met bijpassende stoelen? Of heb je een wat klassiekere en landelijke tuin waar houtmaterialen veel beter tot hun recht komen? Je kunt ook kiezen voor een mooie grote loungeset met een bijpassende salontafel en/of ligstoelen. Wil jij het helemaal bont maken en houd je niet van een traditionele tuininrichting? Wat dacht je dan bijvoorbeeld van een zithoek die bestaat uit hangmatten en zitzakken? Kortom: het aanbod van tuinsets is tegenwoordig oneindig divers.

Het kleurenpallet

Wanneer jij jouw favoriete tuinset hebt gevonden, is er een laatste belangrijke keuze om te maken: de kleur. Uiteraard kies je iets wat je op zichzelf mooi vindt, maar vergeet ook niet de kleuren van de omgeving mee te nemen. Welke planten en bloemen gaan er de komende maanden bloeien? Wat is de kleur van je terrastegels en van het huis of het appartement zelf? Kijk naar het totaalplaatje voor je een keuze maakt, en vergeet niet dat jouw tuin er tijdens de zomermaanden qua kleur heel anders uitziet dan tijdens de eerste lenteweken. Heb jij overigens huisdieren die ook regelmatig gebruik gaan maken van de tuinset? Bedenk dan wel dat vlekken en haren eerder zichtbaar zijn op lichte kleuren. 

Het onderhoud van de tuinmeubelen

Een belangrijke slotoverweging: bekijk van tevoren goed wat jouw favoriete nieuwe tuinset aan onderhoud nodig gaat hebben het komende jaar. Heb jij bijvoorbeeld iets uitgezocht met veel kussens, houd dan rekening met het feit dat je hiervoor opbergruimte nodig hebt wanneer het regent. Denk hierbij aan een speciale tuinbox, de schuur, de zolder of de kelder. Vooral in de ruimtes (binnen of buitenshuis) waar het stoffig en/of vochtig kan worden, is het praktisch om beschermfolie of een tuinmeubelhoes te gebruiken. 

Heb jij het liefst een onderhoudsvrije tuin met bijvoorbeeld kunstgras of tuintegels? Kies dan voor een tuinset van metaal, hier hoef je qua onderhoud eigenlijk het gehele jaar rond niet naar om te kijken. Zitten er wel kussens op? Check dan even van tevoren of je de hoezen eraf kunt halen en kunt wassen wanneer dat nodig is.

Heel veel plezier met het uitzoeken van de voor jou perfecte tuinmeubelen!