Bentley EXP 12 Speed 6

Na het conceptmodel EXP 10 Speed 6, de schitterende compacte coupé, gepresenteerd in 2015, komt Bentley nu met de open uitvoering daarvan, EXP 12 Speed 6 genaamd. Beetje onhandig die benamingen, maar het heeft alles te maken met de historie van Bentley. Al vanaf 1919 noemt Bentley z’n conceptmodellen EXP, wat dan voor “experimental” staat. De nummering loopt vanaf 1919 met de EXP 1 op naar nu de EXP 12.

De fraaiste auto’s van het moment in deze klasse

Zowel de EXP 10 als 12 geven de richting aan voor design en motorisering van toekomstige modellen. Te beginnen met de nieuwe Bentley Continental GT die komende september verwacht wordt. In de EXP 10 zit hybride motorisering en de EXP 12 is volledig elektrisch aangedreven. Hoewel de markt voor 2-zitters momenteel niet mee zit, is het niet helemaal uit te sluiten dat de EXP 10 coupé en 12 cabriolet in deze vorm alsnog als een aparte modellijn in productie gaan. Dit hangt vooral van de publieksreacties af. Wij zijn in ieder geval enthousiast en vinden beide modellen dé fraaiste auto’s van het moment in deze klasse.

De eerste beelden laten zien…

De verwachte Continental GT is een 4-zitter die gebouwd wordt op een verkort platform van de Panamera van zustermerk Porsche. De eerste beelden laten inderdaad zien dat de Continental GT de designkenmerken heeft van de Bentley EXP 10. De Continental GT zal in eerste instantie niet met hybride aandrijving leverbaar zijn, die eer is in 2018 weggelegd voor de SUV van Bentley, de Bentayga.

De buitenkant

De buitenkant van de EXP 12 Speed 6 is volledig afgeleid van de EXP 10 Speed 6. Dezelfde designkenmerken, maar nu dus in cabrio uitvoering. Er zijn wel een paar verschillen, zoals die zijspiegels in de vorm van camera’s. Als de auto rijdt, zie je achter de grille een grote verlichte “6”.
Een korte overhang aan de voorkant, lange motorkap en een brede achterkant. Het uiterlijk is zonder meer gespierd, atletisch, maar toch stijlvol te noemen.

De Binnenkant

De binnenkant is nog mooier dan de buitenkant. Heb je ooit zo’n interieur gezien? Waarschijnlijk niet, dit is het summum van luxe, vakmanschap, design en originaliteit. Het is ook een geslaagde combinatie van klassiek en modern. De mooiste materialen van leder, hout, aluminium en koper, het ronde design van het dashboard, verdeeld in 2 symmetrische vleugels, die doorlopen in de helemaal met leder beklede middenconsole! Midden op de console valt het grote OLED touchscreen op, waarmee de meeste functies en het infotainment systeem worden bediend. Ook het stuur is opvallend, half afgesneden, met diverse knoppen van glas. Met de knoppen op de beide punten van het stuur
kun je de auto een powerboost geven, om bijvoorbeeld een snelle inhaalactie uit te voeren.

Onder de motorkap

In de EXP 12 zit een elektromotor met bijbehorend accupakket. Bentley heeft nog geen specificaties bekendgemaakt, maar wel aangekondigd dat een elektrisch aangedreven Bentley minimaal de power heeft van vergelijkbare 8 en 12 cilinder verbrandingsmotoren in dit segment.
Op één acculading zou de auto van Londen naar Parijs of van Milaan naar Monaco kunnen rijden. Het stopcontact is verborgen achter de kentekenplaat aan de achterkant. Volgens Bentley is de EXP 12 ook oplaadbaar via draadloze inductie.

 

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!