Bentley Continental GT Speed

Bentley Continental GT Speed

Bentley komt met de nieuwe Speed uitvoering van z’n Continental GT. En dat is goed nieuws voor autogenieters die graag in een supercomfortabele, snelle, auto rijden, omgeven door extravagante luxe. Dit is gewoon de ultieme Bentley Continental GT met de welbekende 6.0 liter 12 cilinder motor. Ultiem ook doordat het wellicht ook de laatste keer is dat die motor te verkrijgen is in een nieuwe Continental GT Speed. Vanaf 2025 geldt de Euro 7-norm voor nieuwe auto’s en die betekent, zeker voor de 12 cilinder verbrandingsmotor, einde verhaal.

De nieuwe Speed is niet zozeer sneller dan de gewone Continental GT, maar vooral geavanceerder. Het onderstel, de besturing en motor zijn gericht op een meer dynamisch rijkarakter van de Speed door vierwielbesturing, een elektrisch sperdifferentieel achter, driekamerluchtvering en Bentley Dynamic Ride dat met elektromotoren het overhellen van de carrosserie in bochten tegen gaat. Om de auto makkelijker te manoeuvreren draaien de achterwielen bij lage snelheden tegengesteld aan de stuuruitslag. Bij hoge snelheden sturen ook de achterwielen mee voor een betere stabiliteit.

De nieuwe Bentley Continental GT Speed is ondanks z’n traditionele uiterlijk dus ook een hypermoderne auto. En met de snelheid zit het ook wel goed: de 659 pk sterke Speed legt de sprint van 0- naar 100 km/h af in 3,6 seconden en z’n topsnelheid bedraagt 335 km/h.

De buitenkant

Ook de Speed heeft de klassieke en toch sportieve uitstraling die alle Bentley Continentals hebben. De Continental GT Speed is te herkennen aan z’n volledig in het zwart uitgevoerde grille. Verder zijn er details, zoals de koelopening op de aangepaste voorschermen, verlichte instaplijsten, diverse Speed-aanduidingen en 22-inch lichtmetalen velgen. 

Er is een nieuw gewichtsbesparende (33 kilo minder) carbon-keramische remsysteem gemonteerd. 

De binnenkant

Het interieur van de Continental GT Speed kenmerkt zich door een ongekende luxe. De mooiste materialen zijn handmatig door vakmensen bewerkt tot een imposant geheel. Voor de Speed uitstraling zijn het stuur en de stoelen bekleed met leder met diamant-stikselpatroon en alcantara. Elke Continental GT is helemaal te personaliseren, uiteraard kan dit ook bij de Speed uitvoering. Exclusief voor de Speed is de keuze uit Piano Black-fineer, Crown Cut Walnut, Dark Stained Burr Walnut en Dark Fiddleback Eucalyptus.

De motor

De beresterke 6.0-liter W12 TSI gaat al een tijdje mee, maar steeds lukt het de technici van Bentley weer om de motor verder op te peppen. De fluisterstille motor met dubbele turbo’s levert nu in de nieuwe Speed 659 pk. De ook aangescherpte achttraps-automaat schakelt in de stand Sport maar liefst twee keer zo snel als in de reguliere Continental GT W12. Mocht je toch wat zorgen hebben over  het brandstofverbruik: cilinderuitschakeling en de Bentley Start-Stop technologie zijn standaard aan boord…

De vanafprijs van de Continental GT Speed in Nederland is nog niet bekend gemaakt, maar de prijs zal op basis van die van de standaard Continental GT W12 motor, ongetwijfeld richting de 3 ton gaan.

Bentley Continental GT Speed-2
Bentley Continental GT Speed-3
Bentley Continental GT Speed-4
Bentley Continental GT Speed-5
Bentley Continental GT Speed-6
Bentley Continental GT Speed-7
Bentley Continental GT Speed-8
Bentley Continental GT Speed-9
Bentley Continental GT Speed-10
Kijk voor meer informatie op de website van Bentley Leusden.