Audi Q4 Sportback e-tron

Audi Q4 Sportback e-tron

Sinds de introductie van de eerste volledig elektrische auto van Audi, de Audi e-tron, in maart 2019 gaat het hard met de nieuwe elektrische modellen van Audi. In de periode tot 2025 komen er in totaal nog 12 nieuwe, volledig elektrisch aangedreven, modellen bij. Op het MEB-platform van de Volkswagen Groep gaat Audi de Q4 bouwen. Dit model, qua grootte tussen de SUV’s Q3 en Q5, komt in diverse uitvoeringen, allen elektrisch aangedreven. 

De Audi Q4 e-tron is al in conceptvorm gepresenteerd, en nu is het de beurt aan de Audi Q4 Sportback e-tron. Dit is de wat sportievere versie met aflopende daklijn en agressievere vormgeving. Technisch gezien zijn er veel overeenkomsten, maar ieder heeft een eigen karakter. Beide auto’s worden begin 2021 verwacht. De aandrijflijn bestaat uit twee elektromotoren, op beide assen ééntje, (306 pk totaal) en quattro vierwielaandrijving zonder mechanische verbinding tussen de voor- en achteras. Van 0 naar 100 km/u kost 6,3 seconden. Met het 82 kWh accupakket is een actieradius van ruim 450 km mogelijk. Audi denkt aan een vanaf prijs in Duitsland van €40.000.

De buitenkant

De Q4 Sportback e-tron ziet er wel even wat anders uit dan we van Audi gewend zijn! Vooral de achterkant is indrukwekkend met die spoiler en de bumper lijkt wel over te gaan in een diffuser. De grille aan de voorkant is ook “something you’ve never seen before” van Audi. De achterlichtunits zijn met elkaar verbonden door een ledstrip. De wielkasten zijn opgevuld met 22-inch wielen. De nieuwe Q4 Sportback e-tron is 4,61 m lang,1,90 m breed en 1,59 m hoog. Door de lage en centrale plaatsing van het 510 kg wegende batterijsysteem en een 50/50 gewichtsverdeling over beide assen is de Audi Q4 Sportback e-tron geschikt voor zeer sportief weggedrag. 

De binnenkant

De Q4 Sportback e-tron is compact aan de buitenkant, maar de ruimte binnenin is royaal. Audi belooft dat de interieurruimte vergelijkbaar met de Q5. Door de lichte kleuren binnenin wordt het ruimtegevoel nog wat vergroot. Achter het stuur heb je de beschikking over een virtual cockpit en een groot head-up display met een augmented reality-functie. Boven de middenconsole is een 12,3-inch touchscreen voor de bediening van het infotainmentsysteem. De vloerbedekking is gemaakt van gerecyclede materialen.  

De aandrijving van de Audi Q4 Sportback e-tron

De Q4 Sportback e-tron is een echte Audi quattro. Een speciale aansturingsunit verdeelt de aandrijfkrachten op basis van de rijomstandigheden. Op de achteras is een 204 pk sterke elektromotor geplaatst en als er meer vermogen nodig is, worden de voorwielen ‘bijgeschakeld’ met 104 pk extra.  De topsnelheid is begrensd op 180 km/u. De maximale laadsnelheid is 125 kW, waardoor het  accupakket in 30 minuten tot 80% op te laden is. 

Audi Q4 Sportback e-tron

Audi Q4 Sportback e-tron

Audi Q4 Sportback e-tron

Audi Q4 Sportback e-tron

Audi Q4 Sportback e-tron

Audi Q4 Sportback e-tron

Audi Q4 Sportback e-tron

 

Meer autonieuws? Check onze uitgebreide Lifestyle NWS autorubriek!
Wil jij op de hoogte blijven van al het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!