rose wine

Alles wat je nog niet wist over… rosé

Bourgondiër en wijnliefhebber Anne ter Hark (26) leert jullie met veel plezier elke maand wat bij over wijn; van leuke, handige weetjes tot tips voor bij het uitzoeken van wijn in een supermarkt, café of restaurant. Het kan je niet ontgaan zijn: morgen is het weer Valentijnsdag! Met de commerciële heisa eromheen hebben wij op de redactie niet zo veel. Wij vieren de liefde morgen dan ook niet met chocoladehartjes of tuttige kaartjes maar met – het zal je niet verbazen – een goed glas wijn. En wat is er hartverwarmender dan wijn met een romantische roze kleur? Daarom deze maand: een ode aan de rosé. Laat de lente nu maar komen!

Rode en witte wijn mengen?!

Rosé heeft helaas nog altijd geen goede naam en er wordt zelfs nog vaak gedacht dat ze gemaakt wordt door rode wijn met witte wijn te mengen. Om dit misverstand maar meteen uit de wereld te helpen: daar is niets van waar. Sterker nog: het is in Europa verboden om rosé op deze manier te produceren! De enige uitzondering hierop is rosé champagne, waarbij in de laatste fase van het productieproces een deel rode wijn wordt toegevoegd aan de champagne.

Hoe wordt rosé dan wel gemaakt?

Rosé wordt – net als rode wijn – gemaakt van blauwe druiven, heel soms gecombineerd met witte. Hier kunnen veel verschillende soorten druiven voor worden gebruikt. Veelgebruikte druiven zijn cinsault, grenache en syrah.

De kleur van de wijn wordt bepaald door de schillen van de blauwe druiven: hoe langer deze meeweken of soms ook meegisten in het druivensap hoe roder de uiteindelijke kleur van de wijn. Het vruchtvlees zelf bevat geen kleurstof en de roze kleur moet dus uit de schil worden gehaald.

Waar vind je de beste rosé?

De meeste van jullie zullen voor het eerst in aanraking zijn gekomen met rosé door Rosé d’Anjou: een roze, toegankelijke rosé uit de Loirestreek met een klein zoetje. Maar hier houdt het niet op!

De streek die het best bekend staat om haar rosé is de Provence. In dit prachtige stukje Zuid-Frankrijk wordt heerlijke droge, iets kruidige rosé gemaakt met een kenmerkende lichtroze, bijna zalmachtige kleur. Deze ultieme zomerwijn wordt tegenwoordig ook steeds meer in Nederland geschonken op terrasjes. Mijn persoonlijke favoriet is de AIX rosé, die – mede dankzij een sterk staaltje marketing – de afgelopen jaren enorm aan populariteit heeft gewonnen.

Heb je toch liever een wat vollere en fruitigere rosé met een rodere kleur? Ga dan voor een rosé (rosado) uit Spanje. Van de garnachadruif wordt in de Navarra (Noord-Spanje) bijzondere rosé gemaakt met een kersenrode kleur en fruitige aroma’s van frambozen.

Welke rosé drink jij het liefst? Laat het ons weten in de comments!
Tot volgende maand!

 

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!