Alles over tannine

Bourgondiër en wijnliefhebber Anne ter Hark (26) leert jullie met veel plezier elke twee weken wat bij over wijn; van leuke, handige weetjes tot tips voor bij het uitzoeken van wijn in een supermarkt, café of restaurant. Tannine: de meesten van jullie zullen er wel eens van hebben gehoord, en het ook wel eens hebben geproefd. Maar wat is het nu precies en waar wordt deze smaak door veroorzaakt? En waarom vind je tannine alleen in rode wijn? Deze week alles wat je altijd al wilde weten over dit wrange en vreemde stofje.

Wat is tannine?

Tannine is het stofje in wijn dat voor een uitdrogend, bitter en samentrekkend gevoel in je mond zorgt. Het ontstaat doordat de schillen, pitjes en steeltjes van druiven meegisten tijdens het bereidingsproces. Deze delen gisten alleen bij rode wijn lang mee, om er zo de mooie rode kleur uit te kunnen onttrekken. Daarom vind je tannine voornamelijk in rode wijn en niet zo vaak in witte.

De functie van tannine

De belangrijkste functie van tannine is dat het ervoor zorgt dat je wijn lang kunt bewaren. Hoe meer tannine de wijn bevat, des te langer de wijn bewaard kan worden en hoe beter de wijn kan rijpen. Tijdens het rijpingsproces nemen de tannines af en ontstaat een op dronk zijnde wijn die goed in balans is.

Waarom verschilt de hoeveelheid tannine per wijn?

Hoe kan het nu dat er in de ene rode wijn veel meer tannine zit dan in de andere?

De hoeveelheid tannine in je wijn is afhankelijk van onder andere het druivenras, het klimaat waarin de druif verbouwd wordt, en de leeftijd van de wijn.

De schil, pit en steel van de cabernet sauvignon bevatten bijvoorbeeld meer tannine dan die van de merlotdruif, en in de pinot noir is er nog minder van terug te vinden. Deze wijn kan dan ook vaak jong gedronken worden.

In een koud klimaat waarin de druiven veel moeite hebben om te rijpen, zullen de tannines er ook lang over doen om te rijpen en daarom harder zijn. Kies om die reden een wijn uit een warmer klimaat als je niet van te sterke tannines houdt en toch een jonge wijn wilt drinken.

Zoals ik al even heb genoemd nemen de tannines af tijdens het rijpen van de wijn. Hoe ouder dus de wijn, hoe minder wrang de tannine. Een rode wijn met weinig tannine is vaak licht, jong en – naar mijn mening – minder lekker.

Drink je dus de volgende keer een rode wijn die nog wat te stroef en wrang smaakt? Grote kans dat je deze beter nog even had kunnen laten liggen!

Volg jij Lifestyle NWS al op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest voor het laatste lifestyle nieuws?