Alles over chique bubbels

Bourgondiër en wijnliefhebber Anne ter Hark (25) leert jullie met veel plezier elke twee weken wat bij over wijn; van leuke, handige weetjes tot tips voor bij het uitzoeken van wijn in een supermarkt, café of restaurant. Bubbels: iedereen houdt er wel van. Lekker fris, tintelend, chic, heel feestelijk en perfect als aperitief. Ze zijn er in alle soorten en maten, maar wat zijn eigenlijk de verschillen? In dit artikel vertel ik je alles wat je altijd al wilde weten over de meest voorkomende soorten: champagne, crèmant, prosecco en cava.

Champagne

Champagne wordt alleen gemaakt in de Champagnestreek in Noord-Frankrijk. Er worden drie druiven voor gebruikt: chardonnay, pinot noir en pinot meunier. Omdat champagne vaak een samenvoeging van wijn uit verschillende jaren is, wordt er meestal geen jaartal op het etiket vermeld. Van droog naar zoet bestaan er globaal de volgende soorten: brut (3-15 gram suiker per liter) – dry/sec (17-35 gr/l)– demi-sec (33-50 gr/l) – doux (> 50 gr/l). Een typische champagne is brut en dus droog. Waar je champagne nog meer aan kunt herkennen zijn de verfijnde smaak en bubbels, die lang in je glas blijven hangen.

Een goede fles champagne is helaas nog altijd erg duur. Dit komt vooral door de schaarste: de vraag is veel groter dan het aanbod. Valt een fles champagne iets buiten je budget? Dan zijn er gelukkig nog genoeg andere, goedkopere opties, die ik hieronder zal bespreken.

Crèmant

Minder bekend dan de champagne, maar een heel goed alternatief, is de crèmant. Deze mousserende wijn wordt meestal volgens dezelfde methode en met dezelfde druivensoorten gemaakt als champagne, maar in andere gebieden in Frankrijk geproduceerd. Een fles crèmant kan bijvoorbeeld uit de Elzas (crèmant d’Alsace), Bourgogne (crèmant de Bourgogne) of Loire (crèmant de Loire) komen. Omdat in deze streken de krijtbodem niet aanwezig is die zo kenmerkend is voor de champagne, is het resultaat een iets minder droge wijn met iets agressievere bubbels.

Een fles crèmant is al veel betaalbaarder dan een fles champagne, maar je betaalt nog steeds voor de goede kwaliteit.

Prosecco

Prosecco wordt voor minimaal 85% gemaakt van de gelijknamige proseccodruif uit Noord-Italië, in de provincie Treviso (vlakbij Venetië). Prosecco bestaat zowel zonder bubbels als in twee bruisende varianten: frizzante en spumante. Spumante wordt afgesloten met een typische champagnekurk en is ook het meest mousserend. In Nederland zie je de frizzante het meest; deze flessen zijn goedkoper omdat het productieproces van deze soort sneller en niet erg duur is.

Van de genoemde soorten bubbels is prosecco het zoetst: het bevat zo’n 12 tot 20 gram suiker per liter. Ze is ook het meest fruitig en kenmerkt zich door aroma’s van bloemen en wit fruit en een smaak van peer. Prosecco is veel minder complex dan champagne en is meer een doordrinkwijn. Het is verreweg de goedkoopste variant, maar ze heeft dan ook het minst weg van champagne.

Cava

De Spaanse variant van champagne is cava. Het wordt op dezelfde manier gemaakt als champagne. Dat dezelfde productiemethode is gebruikt, kun je zien aan de verplichte vermelding op onderkant van de kurk (een vierpuntige ster). Cava is gemaakt van druiven uit Cataluña en is vaak een samenvoeging van de druiven macabeo, parellada en xarel.

Ze ruikt vaak wat muffig en aards, is soepel en rond en bevat veel minder zuur dan champagne. Cava staat bekend om haar goede prijs-kwaliteitverhouding en is vaak beter dan een fles prosecco en minder zoet. Een aanrader!

Tot slot

Wellicht nog een overbodige tip – drink je bubbels altijd uit een mooie tulpvormige flûte. Naast dat het er natuurlijk heel classy uitziet, blijven de bubbels zo langer in je glas hangen en kun je dus optimaal genieten van je glaasje.

Volg jij Lifestyle NWS al op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest voor het laatste lifestyle nieuws?